Бумеранг "Путінгейту"

Бумеранг "Путінгейту"

Фото: ТСН.ua

Росії належить заплатити високу ціну за втручання у вибори президента США.

Значення тих непересічних подій, які ми наразі спостерігаємо у відносинах між США та Росією, згодом неодмінно визначать і опишуть історики та експерти. І тут не так важливо, яку саме назву отримає оте грубезне досьє, в якому будуть зібрані дані щодо спроб росіян дискредитувати президентські вибори США – "Путінгейт" чи "Вашингтонська криза", – безсумнівно, ці події назавжди залишать свій відбиток на самому характері американсько-російських відносин.

Водночас певні висновки зробити можна вже зараз.

По-перше, двосторонні відносини між Вашингтоном і Москвою змінилися кардинально. Однак сам характер цих змін можна буде побачити лише у перспективі, оскільки сьогодні обидві сторони ще не готові дати їм належну політичну оцінку.

По-друге, провокаційні дії Кремля неодмінно увійдуть не лише в історію американсько-російських стосунків, але й в історію світової дипломатії – як приклад нахабного втручання у внутрішні справи іншої держави та спроби підірвати довіру громадян до їхніх державних інституцій.

Крім того, Росія своїми діями порушила певні неписані джентльменські правила міждержавної поведінки, що толерує взаємні впливи та допускає взаємне протиборство, однак до тієї тонкої межі, за якою вже знаходиться відвертий гангстеризм. І своїм втручанням у вибори президента США Росія вже вдруге після анексії і окупації Криму та початку війни на Донбасі порушила ці правила. І натепер фактично викреслила себе з числа цивілізованих держав.

Москва також наочно продемонструвала світу свої можливості, але не визначила тих меж, до яких вона готова йти задля захисту того, що вона називає "національними інтересами". А це вже матиме непередбачувані сьогодні, але вочевидь неприємні наслідки у майбутньому для самої Росії.

Вочевидь, у майбутньому історикам, та й самим росіянам буде важко знайти причини цих подій. Вони будуть щиро дивуватися і не розуміти, навіщо сучасне російське керівництво завдало тяжкої шкоди економіці і іміджу країни, її становищу, яке ще на початку 2014 року було доволі комфортним і сприятливим для неї.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook  і стежте за оновленнями розділу!

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація