Європейський союз заблокував експорт вакцини до кінця червня

Європейський союз заблокував експорт вакцини до кінця червня

Фото: Associated Press

Поки країни ЄС не отримають всі дози, які забезпечать їхні потреби, вакцини не отримають країни поза союзом.

Країни Євросоюзу продовжать обмеження на експорт вакцин проти коронавірусу до кінця червня. Брюссель блокуватиме майже усі поставки препаратів за межі блоку, що не матимуть спеціальних дозволів.

Про це повідомляє в ТСН.14.00 кореспондент «Радіо Свобода» Григорій Жигалов.  

Євросоюз намагається врятувати плани з вакцинації більшої частини населення до початку літа. На суттєві обмеження експорту, близькі фактично до його заборони, Брюсселю довелося піти через те, що у перші місяці вакцини було значно менше, ніж виробники обіцяли.

Тож тут вирішили, що спочатку усі вакцини, що були законтрактовані для Євросоюзу. І лише якщо є надлишок — його можна експортувати.

В принципі, більшість партій отримували дозволи на експорт. Але є й прецеденти — цього місяця Італія заблокувала поставку крупної партії вакцин, 250 тисяч доз, для Австралії.

Загалом, ці заборони стосуються насамперед багатих країн — Сполучених Штатів, Великої Британії, Канади та Австралії, що закуповують препарати в європейських виробників. Бо в Єврокомісії були побоювання, що виробники за вищими цінами продають іншим країнам ті вакцини, які призначалися для Євросоюзу.

В Єврокомісії кажуть, роблять усе можливе, щоби збільшити поставки вакцин, але їх все одно не вистачає. І от сьогодні міністри охорони здоров'я трьох балтійських країн, навіть закликали Брюссель ухвалити спеціальний механізм екстреного перерозподілу вакцин. Вони попросили врахувати непередбачені ситуації,щоби вакцинами можна було швидко і ефективно ділитися в екстрених випадках, або якщо десь утворюється надлишок вакцин.

Нагадаємо, рівень захворюваності на коронавірус в країнах Балтії стрімко зростає.

Сьогодні чекають також новин від Європейської медичної агенції. Напередодні ввечері там зняли сумніви щодо безпечності вакцини від АстраЗенеки — після смерті літньої жінки в Австрії через кілька днів після щеплення, там призупинили використання цього препарату. Зв’язку між вакциною і смертю медичні експерти не знайшли.

А найближчими годинами в ЕМА готуються оголосити про дозвіл на використання в Евросоюзі ще однієї, вже четвертої вакцини, від компанії Johnson & Johnson.

Повʼязані теми:

Наступна публікація