Економічна блокада Донбасу загрожує Україні руйнівними наслідками - Гройсман

Економічна блокада Донбасу загрожує Україні руйнівними наслідками - Гройсман

Фото: УНІАН

Прем'єр закликав блокувальників пропустити потяги з вугіллям.

Прем'єр Володимир Гройсман лякає: економічна блокада Донбасу загрожує Україні руйнівними наслідками. Про це він заявив під час робочої поїздки до Харкова,, йдеться у сюжеті ТСН.Ніч.

Глава уряду вкотре закликав усіх, хто не пропускає потяги з вугіллям з окупованих територій, розблокувати залізницю. Мовляв, без поставок антрациту потерпає не лише енергетична галузь.

"Я проти того, щоб була контрабанда, щоби там були зловживання. але якщо йдеться про економічну безпеку нашої країни, то наша патріотичність має полягати в тому, що ми маємо стати на державницьку позицію", - сказав прем'єр.

Залізнична блокада на Донбасі триває майже місяць. Поїзди з вугіллям із контрольованих бойовиками територій не пропускають добробати - вважають неприпустимою торгівлю з окупантами. Їхня вимога - не тільки зупинити торгівлю, а й офіційно закріпити за територіями, що їх контролює агресор, статус окупованих. Відповідний законопроект вже давно зареєстрований у Раді, та до порядку денного досі не потрапив.

Гройсман заявив, що економічна блокада Донбасу загрожує Україні руйнівними наслідками

Гройсман заявив, що економічна блокада Донбасу загрожує Україні руйнівними наслідками

Нагадаємо, нещодавно стали відомі подробиці зустрічі прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та учасників блокади на Донбасі. Така зустріч відбулася 20 лютого.

Під час цієї зустрічі голова уряду ще раз наголосив, що від блокади постраждають в першу чергу звичайні українці – є ризики перебоїв з подачею тепла, з забезпеченням електрикою, з можливою втратою робочих місць. Прем'єр також висловився за посилення боротьби з контрабандою на територіях, прилеглих до АТО, і посилення контролю за товарами, які переміщуються між підконтрольними і непідконтрольними територіями, і зазначив що рішення в цій сфері, що відносяться до повноважень Кабінету міністрів – уряд готовий приймати.

19 лютого, біля Стели Незалежності на Майдані в Києві відбулася акція, організована ОУН та бійцями добровольчих батальйонів — так зване Віче на підтримку блокади торгівлі з непідконтрольними територіями Донбасу. Потім вони ходою вирушили до Адміністрації президента з вимогою прийняти закон про окуповані території.

Протестувальники намагалися заблокувати Адміністрацію президента. Вони також заявили про намір встановити наметове містечко на Банковій

Посли країн "Великої сімки" (Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція і Японія) закликали припинити блокаду на Донбасі

15 лютого на позачерговому засіданні Кабінету міністрів затвердили рішення про введення надзвичайного стану на ринку електроенергії. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вкотре засудив блокування поставок вугілля антрацитової групи з окупованих територій.

Гройсман також закликав учасників блокади її зняти, бо вона загрожує енергетичній безпеці України. 

Запасів вугілля вистачить на місяць стабільної роботи енергосистеми України

Запасів вугілля вистачить на місяць стабільної роботи енергосистеми України

Повʼязані теми:

Наступна публікація