Коли почнуть зростати зарплати українців — прогноз НБУ

Коли почнуть зростати зарплати українців — прогноз НБУ

Зростання реальних зарплат відновиться / Фото: ТСН.ua

2023 року зарплати українців підвищаться завдяки подальшій адаптації бізнес-сектору до роботи в умовах високих ризиків.

Рівень середньої номінальної зарплати в Україні цього року зросте на 21,9%, а реальної, тобто з урахуванням інфляції, — на 3,7%.

Про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ.

Як прогнозує НБУ, 2023 року зарплати українців підвищаться завдяки подальшій адаптації бізнес-сектору до роботи в умовах високих ризиків. Також на рівень зарплат впливатиме м'яка фіскальна політика. Надалі основним чинником стане підвищення попиту робочої сили в умовах прискорення економічного зростання.

"Після повноцінного відкриття кордонів значній частині бізнесів доведеться конкурувати за робітників, зокрема й із закордонними роботодавцями, що стане вагомим фактором для подальшого зростання заробітних плат. У зв'язку з цим очікується зростання різниці у зарплатах для мобільної та маломобільної робочої сили", — йдеться у прогнозі.

Також у Нацбанку вважають, що 2024 року номінальні зарплати зростуть на 19,2%, реальні — на 5,7%, 2025 року номінальні на 12,4%, реальні — на 4,3%.

Раніше стао відомо, що працевлаштовані пенсіонери, які вийшли на пенсію зі стажем у 35 років і мали виплату близько 7 тисяч гривень, можуть розраховувати на перерахунок у 1 200 гривень. 

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація