Курс гривні має становити 9,68 грн за долар – Індекс Біг-Мака

Курс гривні має становити 9,68 грн за долар – Індекс Біг-Мака

Фото: УНІАН

Українську валюту назвали однією з найбільш недооцінених.

Вартість української гривні має становити 9,68 грн за один долар, вона є однією з найбільш недооцінених валют світу.

Про це йдеться у щорічному дослідженні The Economist, у якому розраховують справедливість курсу валют відносно рівня купівельної спроможності, так званий "Індекс Біг-Мака", передає Громадське.

Згідно з дослідження, гривня на початку 2019 року виявилась недооціненою на 65,2% відносно американського долара.

The Economist називає гривню однією з найбільш недооцінених валют світу, поступаючись лише російському рублю.

Найбільш переоціненою відносно долара валютою дослідники назвали швейцарський франк — його курс має бути на близько 20% меншим, ніж є нині.

"Індекс Біг-Мака" розраховується упродовж понад 30 років. В основі дослідження лежить вартість бургера "Біг-Мак", що продається у мережі фаст-фудів "МакДональдс". У собівартість такого бургера входять основні харчові продукти, оплата праці, транспортні та податкові витрати, просумувавши які можна отримати узагальнений "споживчий кошик", вартістю якого і міряють обмінний курс валют відносно долара.

Наразі "Біг-Мак" в Україні коштує 54 гривні, а у США – 5,58 долара.

Нагадаємо, у січні 2018 року у такому ж дослідженні мовилося, що гривня недооцінена до долара на 69%. Відповідно курс долара в Україні мав би становити 8,9 грн, а не втричі вищий, ніж він тоді був.

П'ять років тому "Біг-Мак" в українському "МакДональдсі" коштував 2,27 долара, тоді як у США - 4,62 долара. Тобто гривня була недооцінена на 51% і долар тоді мав коштувати 4,11 грн, а не 8,38 грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація