Міненерго пропонує майнінг криптовалюти при АЕС: як це хочуть реалізувати та що кажуть експерти

Міненерго пропонує майнінг криптовалюти при АЕС: як це хочуть реалізувати та що кажуть експерти

Фото: УНІАН

Майнінгом хочуть зменшити профіцит електроенергії.

Міністерство енергетики та захисту довкілля запропонувало "Енергоатому" розглянути можливість майнінгу криптовалюти. В.о. міністра Ольга Буславець хоче на майнінг відправити залишки електроенергії. Розповідаємо, що саме пропонує Міненерго та як на це відреагували посадовці і сам "Енергоатом".

Що пропонує Міненерго

Міністерство енергетики доручило Енергоатому відпрацювати можливість майнити криптовалюту з метою забезпечення додаткових ринків збуту атомної електроенергії. Відповідне доручення глави відомства Ольги Буславець опублікував у вівторок, 5 травня, нардеп Гео Лерос.

"У зв'язку з профіцитом базової генерації доручаю опрацювати разом з ОП Енергоатом-Трейдинг ДП НАЕК Енергоатом нормативні та технічні питання можливої ​​реалізації проектів щодо майнінгу криптовалют з метою забезпечення додаткових ринків збуту електроенергії, виробленої атомними електростанціями", - йдеться в дорученні.

Фото: Facebook/Geo Leros

Енергоатому також доручається актуалізувати плани із закупівлі держпідприємством ядерного палива у зв'язку зі зменшенням обсягів виробництва електроенергії блоками АЕС.

У міністерстві відзначили, що рішення цих завдань дозволить забезпечити надійність і ефективність роботи АЕС у зв'язку з профіцитом на ринку базової генерації.

Згодом у Міністерстві енергетики та захисту довкілля України підтвердили те, що надали розпорядження "Енергоатому" вивчити можливість майнінгу криптовалют на атомних електростанціях.

"Можемо реально трансформувати "пасив" у "актив". Маючи профіцит атомної генерації, один із сучасних інструментів використання надлишкової електроенергії — спрямування її на майнінг криптовалют. Це не лише дозволяє зберегти гарантоване навантаження на АЕС, але й дасть можливість підприємствам залучити додаткові кошти", — пояснили у Міненерго.

Там заявили, що президент Володимир Зеленський оголосив курс на діджиталізацію. Такий курс у Міненерго вирішили втілити, будуючи центри обробки даних неподалік АЕС. Причому перші пілотні проєкти уряд вже реалізував в Енергодарі, неподалік Запорізької АЕС.

"У перспективі такі дата-центри можуть бути самоокупними і слугувати вирішенню завдань, визначених президентом України Володимиром Зеленським", — додали у Міненерго.

Що каже "Енергоатом"

У держпідприємстві відреагували на заяву Міненерго. Там говорять, що центрів обробки даних (ЦОД-АЕС або дата-центрів) на територіях прилеглих до атомних електростанцій забезпечить для ДП "НАЕК "Енергоатом" постійного споживача електроенергії.

"Ще задовго до виникнення кризових явищ в українській енергетиці та спричиненого ними профіциту генеруючих потужностей, "Енергоатом" почав вивчати можливості створення самоокупних центрів обробки даних для вирішення широкого спектру завдань в інтересах держави. В умовах пропорційного зниження обсягів виробництва електроенергії атомною, гідро- та тепловою генерацією, яке передбачено оновленим енергобалансом на 2020 рік, створення ЦОД набуває для "Енергоатома" ще більшої актуальності, адже компанія вимушена шукати нові можливості для збуту електроенергії, виробленої АЕС", - ідеться в повідомленні. 

У компанії зазначили, що завдяки реалізації цих проєктів розраховують забезпечити видачу потужності атомних електростанцій в режимі диспетчерського обмеження за рахунок гарантованого навантаження з боку ЦОД.

"Наразі в "Енергоатомі" розроблено пілотний проєкт з приєднання споживачів ЦОД потужністю до 1000 МВт до електричних мереж, з виділенням першої черги 30 МВт, у місті-супутнику Запорізької АЕС Енергодарі. Проєктом передбачено створення нової інфраструктури видачі потужності ВРП-750 кВ ЗАЕС для довгострокового постачання електроенергії для забезпечення потреб ЦОД. Проектом також передбачається реконструкція (розширення) ВРП-750 кВ ВП ЗАЕС та реконструкція ПС 150 кВ "Райдуга". Таким чином "Енергоатом" має можливості для вирішення усіх технічних питань, пов’язаних зі створенням ЦОД у місті-супутнику ЗАЕС", - повідомили в компанії.

Як це реалізувати

Для втілення проєкту потрібен дозвіл для АЕС на реалізацію електроенергії за прямим договором з ЦОД зі встановленням відповідного тарифу "прямого підключення" на електроенергію, пишуть в Енергоатомі. Це питання потребує законодавчого врегулювання, в "Енергоатомі" зазначили, що працюють над вирішенням цього питання.

Можливість будівництва ЦОД потужністю від 50 МВт з подальшим нарощенням до понад 200 МВт розглядають і поблизу від майданчика Рівненської АЕС. 

"Завдяки значним обсягам споживання, а також дуже великій технологічній гнучкості - ЦОД можуть бути використані для маневрування/балансування потужностей в енергосистемі. Прикладом може служити маневрування ЦОД AESO Alberta Electric System Operator (Canada). Оператор ЦОД схвалений як учасник ринку електроенергії та допоміжних послуг канадської провінції Альберта", ", - повідомили в "Енергоатомі".

В підприємстві вважають, що наявність в Україні мережі потужних дата-центрів, надійним джерелом доступної електроенергії для яких стануть АЕС, дозволить створити необхідні умови для повномасштабної реалізації державної політики у сфері цифровізації. Буде створено передумови для повноцінного запуску та розвитку ринку віртуальних активів в Україні.

У компанії додали, що "проєкти створення ЦОД-АЕС дозволять залучити приватні інвестиції у міста-супутники АЕС зі створенням нових робочих місць та збільшити надходження у державний і місцеві бюджети. Україна отримає імпульс для розвитку та впровадження новітніх технологій надпотужних обчислювальних комплексів". 

Реакція експертів та політикків

Народний депутат, голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус вважає, що ідея у такому формулюванні є дивною. 

"Електроенергія від "Енергоатому" сьогодні є найдешевшою, середня ціна продажі біля 70 коп. У Енергоатому немає проблем із продажею своє електроенергії, якщо йому не забороняти її продавати. Проблема, що "Енергоатом" обмежують вручну адміністративно, то забороняють продавати по двохсторонніх договорах, то наказують зупиняти атомні блоки", - пише Герус.

Щодо ініціативи майнити криптовалюти на атомних електростанціях. Ця ідея у такому формулюванні є дивною із декількох...

Опубліковано Andriy Gerus Середа, 6 травня 2020 р.

Врешті нардеп порадив не ставитися до цієї ініціативи серйозно і впевнений, що це "спроба перекласти проблему із хворої голови на здорову, імітувати, що ніби іде якась робота, і закінчиться це все нічим".

Протилежної думки дотримується радник експрем'єр-міністра України з економічних питань Олексій Мушак. У своєму блозі на Ліга.net він розповідає, що в ідеї немає ніяких спекуляцій.

"Технологічно це не проблема. Сучасне обладнання може включатися і виключатися за хвилину. Відповідно майнінгом можна згладжувати будь-які коливання споживання та генерації. Причому мегаоперативно буквально миттєво. Саму ферму на 100 МВт при отриманні всіх дозволів можна побудувати за 6-8 місяців. Інвестиції порядку 1 млн. на 1 МВт. Тому з технологічного боку ініціатива правильна", - зазначає Мушак.

Він навіть пригадав, що нібито в 2016-2017 роках з ідеєю зробити майнінгу на АЕС зверталися до тодішнього президента Порошенка. "Але він (прим. Порошенко) відповів, що влазити в це не хоче, бо американці відіб’ють руки".

Народна депутатка від "Батьківщини" Ольга Белькова переконує, що атомна енергія має прогнозований постійний попит на свої потужності від великих промислових виробників, тому її не можна обмежувати і слід забезпечити стабільну і безпечну роботу. 

"Я пропоную розшири поради: треба виробникам е/е із ВДЕ та тепловій генерації збудувати промислові об'єкти, які готові споживати їхню електроенергію. Можна криптоферми, або металургійні, хімічні комбінати тощо. І от тоді я точно буду вдячна таким інвесторам - створимо робочі місця, розвинемо економіку, і головне збалансуємо попит і пропозицію без втрат для державної компанії", - написала народна депутатка. 

На її думку, ініціатива Міненергетики на чолі з Ольгою Буславець щодо початку майнінгу криптовалют на базі державних атомних електростанцій є помилковою, оскільки "Енергоатом" має постійний попит на свою електроенергію.

Повʼязані теми:

Наступна публікація