Вартість помідорів уже зросла в два з половиною рази.
Сезон дешевої української городини добігає кінця. Попереду – імпортна та вітчизняна теплична.
Коли очікувати стрибка цін на ринках, а також чому ціни на вітчизняні тепличні овочі майже не відрізняються від імпортних, ідеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".
Скажімо, на столичному ринку вартість помідорів уже зросла від 10 грн за кілограм до 25-28 грн.
Щойно свіжа городина закінчиться, в хід підуть овочі зі сховищ. Та місць зберігання в країні небагато. Належать вони різним посередникам, які заробляють на цьому незначні гроші. А це, своєю чергою, відбивається на вартості продуктів.
Першими почнуть дорожчати овочі, які швидко псуються. Запаси перцю, наприклад, закінчаться у сховищах десь у середині листопада. Овочі з борщового набору здорожчають у середині грудня.
Потім на ринку з'явиться чимало овочів з теплиць та з-за кордону. Вартість імпортних овочів прив'язана до вартості долара, логістики та зберігання. А вартість вітчизняної тепличної продукції "кусається" через вартість тепличного вирощування в Україні – витрати на оплату праці, витрати ресурсів на виробництво цього типу продукції.