NASA знайшло можливі ознаки життя на Марсі

NASA знайшло можливі ознаки життя на Марсі

Фото: pixabay.com

На червоній планеті виявили метан.

Марсохід НАСА Curiosity виявив високу кількість метану в повітрі на Марсі, що може бути ознакою життя на планеті деяких мікроорганізмів.

Про це пише The New York Times.

Автор повідомляє, що молекули метану в марсіанському повітрі зруйнувалися б за кілька століть. З цього випливає, що газ з'явився на Марсі відносно нещодавно. На Землі метан виділяють живі організми.

Видання зазначає, що метан може також утворюватися в результаті геотермальних реакцій, що відбуваються без участі живих організмів. Крім того, газ міг виходити з розломів на поверхні Марса, зберігаючись там мільйони років.

Зазначається, що дані були отримані в четвер, 19 червня. Згіднно з отриманим The New York Times листом, несподіваний результат навіть змусив вчених змінити плани на вихідні.

Про те, що на Марсі може бути присутнім метан, вчені вперше дізналися 15 років тому завдяки наземним і орбітальним спостереженням. Найбільший інтерес викликали вимірювання марсохода Curiosity. Він перебуває на планеті від 2012 року і не раз фіксував різні концентрації метану. У порівнянні з земними концентраціями, на Марсі цього газу виключно мало. Пікові значення досягають 10 мільярдних часток, тоді як на нашій планеті в середньому спостерігається 1800 мільярдних часток.

Наукове співтовариство, як і раніше, розділене - частина вчених вважає свідоцтва присутності метану непереконливими. Поряд з ними інші зафіксували метан, що за спостереженнями існує, і вловили його присутність. Однак жодне з виявлень не було незалежно підтверджено.

Упродовж багатьох років секрети криваво-червоної планети, названої на честь римського бога війни Марса, не давали спокою людству. Чи могло на ній утворитися життя? Чи придатна вона для колонізації? Марс поставав "героєм" у багатьох літературних творах. Викликав жвавий інтерес він і у наукових колах. Як досліджували четверту планету від Сонця – читайте у спецпроекті ТСН.ua.

Зонд InSight зафіксував підземні поштовхи на Марсі

Зонд InSight зафіксував підземні поштовхи на Марсі

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація