Учені спростували головну теорію формування Місяця

Учені спростували головну теорію формування Місяця

Місяць / Фото: Reuters

Результати вчених пропонують дві нові моделі формування супутника Землі.

Американські учені провели найточніше на сьогоднішній день вимірювання вмісту ізотопів у зразках Місяця, завдяки чому спростували найпоширенішу теорію формування супутника Землі. Про це повідомляє Lenta.ru.

Так, учені-геохіміки проаналізували зміст трьох стабільних ізотопів калію у породах Місяця і Землі. Отримані дані вказують на майже однаковий зміст різновидів атомів в зразках з супутника і планети, що вказує на спільність їх походження.

Результати вчених пропонують дві нові моделі формування супутника Землі, які вважають, що в далекому минулому планета зіткнулася з великим небесним тілом. Наприклад, припускається, що на орбіті планети сформувався силікатний диск і потім - Місяць. Або ж майже вся мантія планети випарувалася в навколишній простір, де і відбувалося формування супутника.

Водночас зразки Місяця містили трохи більше важкого ізотопу калію-41, ніж земні. За теоретичними розрахунками, таке можливо лише за умови, що формування супутника Земля відбувалося під тиском, що приблизно в десять разів вищий, ніж нормальний атмосферний тиск на Землі.

Зазначимо, стандартне пояснення походження супутника передбачає, що Земля зіткнулася з уламками небесного тіла розміром з Марс, з уламків якого, а не мантії планети, у подальшому сформувалася Місяць. Ця гіпотеза була сформульована ще в середині 1970-х років і є наразі загальноприйнятою.

Нагадаємо, НАСА запустило місію OSIRIS-REx до астероїда Бенну, який вважається одним з найбільш небезпечних для Землі об'єктів. Запуск місії OSIRIS-REx відбувся за допомогою ракети-носія Atlas V з космодрому на мисі Канаверал. У 2018 році вона досягне своєї мети — астероїда Бенну, фрагмент якого повинен потрапити на Землю в 2023 році.

Повʼязані теми:

Наступна публікація