Вчені показали світлини полярного сяйва Юпітера

Вчені показали світлини полярного сяйва Юпітера

Фото: YouTube/NASA

Полярні сяйва на Юпітері виникають так само, як і на Землі.

Космічний телескоп Hubble зробив в ультрафіолетовому діапазоні знімок сяйва на північному полюсі Юпитера.

Про це пише Лента.ру.

На зображанні показаний комбінований знімок, отриманий в ультрафіолетовому (до 2016 року) і інфрачервоному (в 2014-му) діапазонах.

Полярні сяйва на Юпітері виникають так само, як і на Землі, коли високоенергетичні частинки сонячного вітру, які направляються магнітним полем, що входять в атмосферу в районі полюсів. Внаслідок наявності у Юпітера більше потужного магнітного поля, ніж у Землі, полярні сяйва на планеті в сотні раз інтенсивніше, ніж на Землі, і ніколи не припиняються.

Телескоп Hubble з періодичністю раз на місяць проводить спостереження за полярними сяйвами Юпітера. Вперше їх спостерігала в 1979 році автоматична станція Voyager 1. До газовому гігантові 4 липня 2016 року прибуде автоматична станція Juno (Jupiter Polar Orbiter). У завдання місії НАСА входить дослідження хмар і полярних сяйв Юпітера.

Фото: NASA

Нагадаємо, що раніше два астронома-аматора, що живуть в різних частинах світу, зняли на відео зіткнення космічного об'єкта з Юпітером. Поки що невідомо, чи був це астероїд або комета.

Юпітер – найбільша планета Сонячної системи. Вона часто піддається бомбардуванню з боку космічних об'єктів. Дослідники зафіксували не менше 5 ударів об'єктами по Юпітеру з 1994 року.

Британці випробують ракету для підкорення Юпітера

Британці випробують ракету для підкорення Юпітера

Повʼязані теми:

Наступна публікація