Байден обрав нового держсекретаря США: хто такий Ентоні Блінкен

Байден обрав нового держсекретаря США: хто такий Ентоні Блінкен

Фото: Associated Press

Блінкен понад 20 років є соратником Байдена.

Демократ Джозеф Байден, який оголосив про свою перемогу на президентських виборах у Сполучених Штатах, висунув кандидатуру свого помічника Ентоні Блінкена на пост держсекретаря в новій адміністрації США.

Відповідну заяву опубліковано в понеділок, 23 листопада, на сайті перехідної команди Байдена, інформує ТАСС.

Зазначимо, що Блінкену 58 років, і він не новачок у політиці — свою кар'єру розпочав ще за Білла Клінтона, а за президентства Обами був заступником держсекретаря. Очікується, що Блінкен — відомий як поборник глобальних альянсів — відновлюватиме імідж країни як надійного союзника на міжнародній арені. 

Також, згідно з поширеною інформацією, на посаду глави Міністерства внутрішньої безпеки (МВБ) США Байден пропонує призначити Алехандро Майоркаса, який брав участь у переговорах з Кубою при адміністрації Барака Обами. На пост директора Нацрозвідки висунуто Евріл Гейнс, що була при Обамі спочатку заступницею директора ЦРУ, а потім — заступницею помічника президента з національної безпеки.

На посаду помічника президента з національної безпеки висунутий колишній помічник Байдена Джейк Салліван, на посаду постпреда США при ООН Лінда Томас-Грінфілд, яка обіймала в 2013-2017 роках пост помічниці держсекретаря у справах Африки. Спецпредставником президента США з питань клімату стане, як очікується, колишній держсекретар США Джон Керрі.

"В адміністрації Байдена й Гарріс (обрана віцепрезиденткою США Камала Гарріс. — Ред.) питання національної безпеки і зовнішньої політики будуть курируватися досвідченими професіоналами", — йдеться у заяві перехідної команди демократа.

Крім того, у штабі політика наголосили, що це дозволить "відновити лідерство (США. — Ред.) на світовій арені й повернути країні гідність в питаннях внутрішньої політики".

Нагадаємо, що Конституція Сполучених Штатів точно вказує: 20 січня Дональд Трамп має виселитися з Білого дому. Неважливо, визнає він програш чи ні. Однак до цього залишається ще цілих два місяці. Своєму наступнику чинний президент ще може залишити чимало проблем. Яких — далі у нашому матеріалі.

Останні кроки Трампа: які проблеми може лишити чинний президент США своєму наступнику

Останні кроки Трампа: які проблеми може лишити чинний президент США своєму наступнику
Наступна публікація