У Киргизстані спецназ зі стріляниною та штурмом резиденції затримав експрезидента - ЗМІ

У Киргизстані спецназ зі стріляниною та штурмом резиденції затримав експрезидента - ЗМІ

Фото: Сайт президента Киргизької республіки

Близько десяти осіб отримали поранення.

Увечері 7 серпня селі Кой-Таш у Киргизстані спецназ почав штурмувати резиденцію колишнього президента цієї країни Алмазбека Атамбаєва, аби затримати його.

Очевидці розповідають, що силовики застосовували спецзасоби, було чути постріли. Були поранені близько десяти людей, зокрема охорона експрезидента та журналісти - у них поцілили гумовими кулями. Про це повідомляє "РИА Новости".

Згодом після штурму спецпризначенці затримали експрезидента.

"Бійці спецназу затримали Атамбаєва і повезли його в невідомому напрямку", - повідомив ТАСС представник штабу колишнього президента Киргизстану.

"Силовики увірвалися до приміщення, коли експрезидент виходив до людей. Було багато жінок та дітей. Є поранені. Зокрема, ексдепутат Меєрбек Мікенбаєв", - розповіла РБК людина з оточення Атамбаєва.

Про те, що Атамбаєва затримали, також повідомляє близький до нього телеканал "Апрель".

Зазначимо, що Атамбаєв очолював Киргизстан від 2011 до 2017 року. Після звільнення він часто критикував свого наступника Сооронбая Жеенбекова, який до президентства очолював Соціал-демократичну партію. На початку червня 2019-го на мітингу Атамбаєв назвав Жеенбекова нелегітимним президентом, а парламент - "сопливим". Після того парламентська комісія заявила про причетність Атамбаєва до корупційних епізодів.

Наприкінці червня 2019 року парламент Киргизстану позбавив Атамбаєва статусу експрезидента та зняв з нього недоторканність. Перед тим Генпрокуратура визнала обґрунтованими обвинувачення, висунуті проти нього групою депутатів парламенту - в корупції та незаконному збагаченні. Розглядають шість незаконних епізодів. Про це пише "Медуза".

Після того Атамбаєва перестав залишати свою резиденцію, в якій збиралися його сторонники, пише "Фергана".

У липні Атамбаєв зустрівся в Москві з президентом Росії Володимиром Путіним, який після цього заявив про необхідність об'єднання людей навколо чинного президента країни Сооронбая Жеенбекова.

У липні МВС Киргизстану тричі викликало Атамбаєва на допит як свідка у справі про незаконне звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва. Атамбаєв проігнорував виклики. Саме це й стало формальною причиною примусового його затримання.

 

Опубліковано Мирбеком Айтикеевим Середа, 7 серпня 2019 р.

Кой-Таштагы акыркы абал

Опубліковано Мирбеком Айтикеевим Середа, 7 серпня 2019 р.

Кой-Таштагы жарадарлардын жарымы. Раненых Кой-Таше.

Опубліковано Мирбеком Айтикеевим Середа, 7 серпня 2019 р.

Повʼязані теми:

Наступна публікація