У Венесуелі оголосили надзвичайний стан через дефіцит товарів та інфляцію

У Венесуелі оголосили надзвичайний стан через дефіцит товарів та інфляцію

Ілюстрація. Заходи вжиті в рамках діючої конституції / Фото: Reuters

Ситуація у Венесуелі критична. 

Президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив про надзвичайний економічний стан на всій території країни строком на 60 днів, повідомляє УНН із посиланням на видання Sumarium.

Як наголошується, такі заходи вжиті в рамках діючої конституції. Указ був зачитаний у прямому ефірі венесуельського телебачення.

Указ спрямований на захист соціальних прав у галузі освіти, охорони здоров'я, житла та спорту для всіх венесуельців. Указ був опублікований буквально за кілька годин до того, як Мадуро повинен відзвітувати перед парламентом про свою роботу. Це буде перший звіт, який президент дасть Національній асамблеї, контрольованій опозицією. Про намір вжити надзвичайних заходів в економіці Мадуро попереджав і раніше.

Зараз ситуація у Венесуелі набула критичного характеру на тлі дефіциту товарів, галопуючої інфляції і падіння доходів держави, обумовленого зниженням цін на нафту, а також інституційної кризи між виконавчою і законодавчою гілками влади після початку роботи опозиційного парламенту.

Нагадаємо, що, тим часом, дешева нафта і знецінений манат сіють паніку та відчай в Азербайджані. На тлі валютної кризи місцева влада розпорядилася закрити обмінні пункти. 

Біля банків вишикувалися велелюдні черги з охочих встигнути обміняти хиткий манат на стабільний долар.

Напередодні у північному місті Сіазань правоохоронці силою розігнали акцію протесту проти здорожчання харчів. Поліція застосувала сльозогінний газ та гумові кулі. Кілька людей зазнали поранень, більше півсотні учасників акції затримані.

Днями повідомлялося, що в Азербайджані посилили правила обміну валюти. Охочим обміняти гроші доведеться носити із собою документи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація