Венесуелу і Лівію позбавили права голосу в ООН

Венесуелу і Лівію позбавили права голосу в ООН

Венесуела заборгувала ООН близько 3 млн доларів / Фото: Reuters

15 країн-членів не заплатили членські внески.

Генсек ООН Пан Гі-Мун поінформував Генасамблею організації про те, що 15 країн-членів не заплатили членські внески і тепер можуть голосувати в ООН лише у виняткових випадках.

Офіційний лист за підписом Пан Гі-Муна було розповсюджено в п'ятницю. Серед країн-боржників генсек назвав, зокрема, Венесуелу і Лівію.

Венесуела, зазначено в листі, заборгувала ООН близько 3 млн доларів. Також у списку боржників зазначені Домініканська республіка (2,1 млн доларів), Сент-Вінсент і Гренадіни (2155 доларів) і Бурунді (1360 доларів).

Втім, у разі, якщо країна-член ООН не може платити через незалежні від неї обставини, то їй можуть залишити право голосувати.

Генасамблея ухвалила резолюцію, що дозволяє п'яти бідним країнам, включаючи Сомалі і Ємен, голосувати протягом поточної сесії, незважаючи на борг. Венесуела, яка входить в Радбезі ООН, в наступному місяці його очолить. Борг за членськими внесками на це не вплине.

Нагадаємо, Україна на два роки стала непостійним членом Ради безпеки ООН, а на початку 2017-го буде головувати на її засіданнях.

Наступна публікація