Марія Деві Христос повернулася в Київ вербувати нових адептів у "Біле братство"

Марія Деві Христос повернулася в Київ вербувати нових адептів у "Біле братство"

Марина Цвігун намагається знову заманити киян у свою секту / Фото: victoriara.com

Адепти секти намагаються заманити людей розмовами про "шосту расу" і кінець світу.

Секта "Біле братство" на чолі з Мариною Цвігун, більш відомою як Марія Деві Христос, повернулася в Київ. Тепер жінка заманює адептів в секту під виглядом художниці-поетеси-співачки Вікторії Преображенської, пише газета "Вести".

Нагадаємо, "Біле братство" було у всіх на вустах з 1990 по 1993 роки. Сотні тисяч людей, покинувши свої сім'ї і віддавши в дар квартири, повністю перейшли під вплив "Матері", як називали вони Марину Цвігун. Закінчилося все тим, що 10 листопада 1993 року члени "Білого братства" захопили Софію Київську і збиралися себе спалити.

Читайте також: Сектанти спалили живцем немовля, тому що вважали його Антихристом

Марина Цвігун була засуджена до чотирьох років позбавлення волі. Екс-заступник прокурора Віктор Шокін, який тоді вів справу "Білого братства", згадує, що у дуже багатьох адептів секти виявили психічні відхилення, а ось саму Цвігун визнали осудною. У 1997 році вона вийшла на свободу.

Після виходу з в'язниці Марина Цвігун відновила свою діяльність у Москві - там, під виглядом художниці Вікторії Преображенської, вона влаштовувала виставки картин. А тепер знову перебралася до Києва, де організувала виставку в напівпідвалі старого будинку в самому центрі міста.

Там довірливим любителя мистецтва розповідають все те ж: про шосту раси, кінець світу і просвітління з Сіріуса.

Читайте також: Під виглядом психотренінгів українців можуть заманювати в секти

Проте, експерти вважають, що колишнього масштабу секта вже не досягне.

"Тепер вона працює на культурологічній основі, через виставки картин. Адже якщо буде, як раніше, відверто проповідувати, нею одразу ж зацікавляться органи. Але у промові Преображенської - все ті ж вчення, наприклад, про шосту расу. Звичайно, колишнього масштабу "Біле братство" не досягне, але збагатитися за рахунок довірливих людей зможе", - говорить дослідник тоталітарних сект Юрій Чернишов.

На думку фахівця, Цвігун зараз не бідує.

"Тоді у "Братство" вступали люди не лише з України і Росії, але і з Канади, Ізраїлю, Словаччини... Вони віддавали їй свої гроші, квартири, будинки. Всієї нерухомості слідству відшукати тоді не вдалося, думаю, в неї залишилося чимало майна", - вважає Чернишов.

Як повідомлялося раніше, у Києві секта саєнтологів маскується під курси англійської.

Повʼязані теми:

Наступна публікація