Москаль хоче повернути кримінальну відповідальність за контрабанду

Москаль хоче повернути кримінальну відповідальність за контрабанду

Москаль буде відбирати майно за контрабанду підакцизних товарів / Фото: УНІАН

Очільник Закарпаття анонсував законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів.

За контрабанду підакцизних товарів необхідно відновити кримінальну відповідальність.

Про це заявив очільник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

"Я особисто підготую законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів і попрошу кількох депутатів із різних фракцій зареєструвати його у Верховній Раді", - наголосив він.

До того ж Москаль запропонував варіанти покарань контрабандистів тютюнових виробів.

"За контрабанду через зелений кордон (зокрема, з допомогою транспортних, технічних засобів чи літальних апаратів) незалежно від кількості сигарет ввести кримінальну відповідальність із конфіскацією особистого майна.  За контрабанду через контрольно-пропускні пункти до 20 блоків сигарет – адміністративну відповідальність, більше 20 блоків – кримінальну відповідальність із конфіскацією всього особистого майна", - зазначив очільник Закарпатської ОДА.

Для прикладу, наскільки "безпорадно" виглядає держава у боротьбі з контрабандою зараз, Москаль розповів про закарпатського контрабандиста у Тячівському районі, який 163 рази притягався до адмінвідповідальності за сигаретну контрабанду.

"Портнов і Калетник декриміналізували контрабанду в часи Януковича з однією метою – щоб очолити її. Адміністративна відповідальність тільки стимулює незаконне переправлення товарів через кордон, Україна фактично годує транснаціональні злочинні угруповання, які організувалися довкола цього прибуткового "бізнесу". В сусідній Румунії кримінальна відповідальність настає за контрабанду всього однієї пачки сигарет через зелений кордон, в Угорщині – за контрабанду сигарет вартістю понад 100 тисяч форинтів (стільки коштує приблизно 15 блоків сигарет), а в Словаччині – за більше 8 блоків сигарет. Зате в Україні за незаконне переміщення через кордон товарів, у тому числі підакцизних, передбачена лише адміністративна відповідальність", - додав Москаль.

Нагадаємо, раніше Москаль назвав причетних до контрабанди на Закарпатті. За словами голови ОДА, йому показали найбільші схованки контрабанди і розкрили схеми роботи контрабандистів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація