На Буковині розгулявся пташиний грип: мруть не тільки лебеді, а і свійські птахи

На Буковині розгулявся пташиний грип: мруть не тільки лебеді, а і свійські птахи

Фото: УНІАН

Нещодавно спалах вірусу зафіксували й на Одещині.

Пташиний грип, від якого масово мруть лебеді на Буковині, уже косить і свійську птицю. У курей, що вимерли в одного з господарів у селі Чортория, також підтвердили небезпечний вірус.

Карантин поширили на все село та десятикілометрову зону навколо. Там мають винищити усіх домашніх птахів, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Так, на в'їзді до Чорториї рятувальники встановили намет, дорогу посипали товстим шаром тирси. У село  прибувають ветеринари, правоохоронці та надзвичайники на вантажівці для збору птиці.

Три робочі групи, у кожній з яких двоє рятувальників у захисних костюмах, поліцейський, ветеринар та представник сільради обійшли все село, шукаючи вцілілу домашню птицю — напередодні від пташиного грипу видохли кури в одному з дворогосподарств у центрі села.

"Там було дев'ять спочатку голів. Експертиза підтвердила, що це пташиний грип", — повідомив Іван Загарія, Чорторийський сільський голова.

Пташиний грип у село, ймовірно, потрапив з дикими птахами. Раніше на озері від нього почали гинути лебеді. Утім, птиці у селі майже не лишилось — перелякані жителі порізали свійських курей, гусей та індиків.

У курей села Чортория виявили грип, від якого масово мруть лебеді на Буковині

У курей села Чортория виявили грип, від якого масово мруть лебеді на Буковині

Та все ж кілька  курей рятувальники виявили на подвір'ї старенької бабусі. Та вмовляла не чіпати птицю, утім, правила карантину суворі, тож трьох курей умертвили, опісля обробивши курник розчином.

Винищену птицю ветеринари обіцяли спалити, за декілька кілометрів від села вже викопали яму, куди скидатимуть курей. Засиплять її тільки тоді, коли в селі не лишиться жодної домашньої птахи. Дехто з людей обурюється – мовляв, більшість курей на обійстях були здоровими, і утилізації не потребували.

Тим часом на озері продовжують гинути лебеді — за тиждень  їх уже  вимерло три десятки. Убезпечити зграю від загибелі ветеринари не можуть, тож лише фіксують втрати.

Кореспонденти ТСН Олег Тудан, Олександр Губін.

Повʼязані теми:

Наступна публікація