Селам під Києвом загрожують столичні фекалії та багнюка

Селам під Києвом загрожують столичні фекалії та багнюка

Фекалії можуть залити села

Зверху сніг, а під ним — гектари багнюки

Дамби столичної станції аерації можуть не витримати весняної відлиги, — йдеться в сюжеті "ТСН.19:30".

На полях, куди зливають відходи після очищення стічних вод з усього Києва та кількох сусідніх міст, знайшли 18 промивів. Якщо їх вчасно не засипати, мул може сягнути прилеглих сіл.

На Бортницьку станцію аерації трубами стікаються фекалії зі столиці та прилеглих міст. Земляні дамби, які утримують відходи, почало промивати. Багнюки тут — 2-3 метри і щодня комунальники зливають на це поле десь 12 метрів кубічних нових осадів.

Директор станції переконаний, що зволікати більше не можна. Щойно потепліє, невеличкі струмочки потягнуть ґрунт із дамби і тоді відходи підуть через верх. Для ремонту терміново потрібні гроші. Йдеться про 6 млн гривень, щоб ущільнити дамбу. Рівень намулу уже перевищує норму. Два поля, які розраховані на три мільйони кубометрів багна, утримують 10.

До найближчих сіл — усього 3-4 кілометри. Якщо дамбу прорве, то багно може піти навіть туди. Селяни нарікають, що іноді кватирку не можуть відкрити, адже дуже смердить. Зізнаються, що десятиліттями живуть як на пороховій діжці. В обіцянки чиновників уже не вірять.

Проте вони запевняють, усе під контролем. Мовляв, директор станції щось наплутав. Щойно погода дозволить, вони візьмуться за роботу. В бюджеті уже передбачено 10 млн грн.

В профільній комісії Київради вважають це питання пріоритетним для столиці. У четвер на засіданні вони проголосували за виділення 20 млн грн на реконструкцію дамбових полів. А от перший етап реконструкції обіцяють розпочати впродовж року.

Дамби київської станції аерації можуть не витримати весняної відлиги

Дамби київської станції аерації можуть не витримати весняної відлиги

Повʼязані теми:

Наступна публікація