У закарпатському селі навчились варити унікальні для України сири

У закарпатському селі навчились варити унікальні для України сири

На Закарпатті навчились варити смачний сир / Фото: tsn.ua

Для виготовлення однієї головки сиру потрібно 450 літрів молока.

Все більших обертів наберає туризм в українських Карпатах. Тепер, щоб скуштувати смачного сиру і помилуватися гірським краєвидом, варто просто завітати до Закарпаття, повідомляється у сюжеті  "Сніданку з 1+1".

Дістатися до мальовничого куточка України можна поїздом, а можна і власним авто. Пам'ятати тут варто одне, 8 годин у дорозі і головне – відсутність доріг.

Одним з найцікавіших об'єктів  Закарпаття є село Нижнє та унікальна сироварня в ньому. Дістатися до сироварні, можна просто запитавши дорогу у місцевих жителів.

Сир за швейцарською технологією тут варять з 2003 року. Місцевий житель Петро Пригара, вчитель математики за освітою,  взяв у асоціації європейських кооперативів безвідсотковий кредит, залучив до виробництва місцевих і показав, яким має бути на смак справжній сир.

Усе молоко, яке принесли селяни заливають у резервуар, варять та розливають по формочкам. Згори кожну притискують гирею і чекають поки голівка сиру набуде циліндричної форми. Потім його витрясають з формочок і складають на стелажі. Купають сир цілу добу у солоному розчині, а потім шліфують. Кожна голівка сиру проходить через руки працівниць. 

Всього тут є три види сиру – "Селиський", який дозріває три місяці, м'який "Хуст" та ароматний "Нарцис Карпат", який виготовляє сам власник сироварні. Щоб виготовити одну таку голівку сиру вагою до 25 кг, потрібно 450 літрів молока. Голівка дозріває півроку, а готовність перевіряють спеціальним щупом.

Окрім сиру у селищі можна подивитися краєвиди неймовірної краси навколо, відчути чисте повітря та поспівати з місцевими жителями.привітні жителі.

Нагадаємо, міста і села Західної України щороку відвідують сотні тисяч туристів, які серед відомих туристичних маршрутів, полюбляють відкривати нові місця, куди нога мандрівника ступає вкрай рідко

Закарпаття – справжній швейцарський сир в українських Карпатах

Закарпаття – справжній швейцарський сир в українських Карпатах

Повʼязані теми:

Наступна публікація