Українцям пояснили, коли мінералка перетворюється на отруту

Українцям пояснили, коли мінералка перетворюється на отруту

Фахівці радять випускати газ із мінеральної води перед питтям / Фото: drinkblog.ru

Корисною для організму може бути лише справжня, правильно підібрана та помірно вживана мінеральна вода.

Безконтрольне вживання мінеральної води може зіпсувати здоров'я людини, попереджають лікарі. В Україні близько 600 розроблених мінеральних джерел, щоправда якість цих вод залежить не так від природи, як від дбайливості виробника, йдеться в сюжеті ТСН.

Основна складність у розливі мінеральної води полягає в тому, щоби зберегти природній склад і мікрофлору воду, визнають самі виробники.

Лікувальна вода відрізняється од столової насиченістю мінералами. Лікарі радять не пити кислої води людям із підвищеною секрецією і навпаки – не вживати лужної води, якщо кислотність знижена.

Улюблений багатьма газ – лишень засіб консервації, а не поліпшення смаку. Щоби вода не нашкодила, його треба випустити, лишивши пляшку на кілька годин відкритою.

"У водах достатньо багато солей знаходиться. Це не дуже добре впливає на функцію нирок", - попереджає лікар-терапевт Віталій Машков. То якщо камені в нирках не потрібні, вживати воду слід лише у рекомендованих дозах.

Хоча, каже лікар, щоби зашкодити ниркам, треба щодня впродовж півроку пити щонайменше по два літри мінералки. А от вода геть вільна від мінералів, тобто фільтрована, може нашкодити значно швидше.

"Мінімальна мінералізація, сухий залишок, повинен бути не менше 100 млгр на дм3. Це також норма і для мінеральних вод, тому що води з меншою мінералізацією вони вже шкідливі для організму", - запевняє керівник Держцентру стандартизації контролю якості лікувальних ресурсів Олена Нікіпєлова.

Звісно, мало користі і від підробок мінералки. В Одеській області Держпрогірнагляд кілька днів томУ прикрив підпільну лінію, де псевдомінералку під назвою "Гагарінська" розливали прямо з під крана водоканалу.

У Росії порахували, що кожна друга пляшка мінералки у продажу – фальшивка. Скільки підробок на українських прилавках – ніхто не досліджував.

Повʼязані теми:

Наступна публікація