В Україні вперше за останні 8 років зафіксували пташиний грип

В Україні вперше за останні 8 років зафіксували пташиний грип

Фото: УНІАН

Хворобу птиці виявили на Херсонщині.

У селі Новоолександрівка Каланчацького району на Херсонщині у приватних господарствах почала гинути домашня птиця. Державна експертиза підтвердила, що причина – пташиний грип.

Про це йдеться в повідомленні Держслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

У Каланчацькій райдержадміністрації учора, 30 листопада, відбулося термінове засідання, під час якого визначили, як будуть локалізувати та ліквідовувати спалах пташиного грипу. У господарствах селян з Новоолександрівки утримується близько 4,5 тис. голів птиці різних видів. За межі населеного пункту їх заборонили вивозити. Скоріше за все, що всіх птахів знищать.

Останні випадки грипу птиці в Україні реєстрували вісім років тому, у 2008-му, в Криму (чотири випадки).

Пташиний грип – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Основними переносниками та джерелом розповсюдження інфекції є перелітні водоплавні птахи. Під час виявлення захворювання встановлюють обмеження на експорт птахопродукції з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби (карантин, зонування, стемпінг-аут, дезінфекція) завдає значних економічних збитків як державі, так і виробникам.

Раніше повідомлялося про фіксування випадків пташиного грипу в країнах Європи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація