Вознесіння Господнє 2020 року: що за свято та які традиції

Вознесіння Господнє 2020 року: що за свято та які традиції

Фото: Фото з відкритих джерел

Що не можна робити у цей святий день.

Що за свято

У четвер, 28 травня, християни відзначають Воскресіння Ісуса Христа. Це одне з найважливіших релігійних свят. Саме на Вознесіння офіційно завершується святкування Великодня. Традиційно, Вознесіння святкують 10 днів. 

У середу віряни сповідуються та причащаються. У четвер потрібно відвідати святкову літургію. Потім ще 8 днів триває віддання Вознесіння.

Про Вознесіння у Біблії розповідають апостоли Лука і Марк. Коли Ісус вознісся на небо, це бачило багато людей. Після останніх настанов, які промовив учнями, Христос вивів їх з міста до Віфанії. Піднявши руки, благословив їх. І, коли благословляв їх, став віддалятися від них на хмарі і підноситися на небо. 

Після цього до присутніх з'явилися два ангели та проголосили, що Христос через час так само знову прийде на землю видимим чином, щоб судити живих і мертвих.

Коли відзначають

У свята Вознесіння немає точної дати. Найголовніше, що це свято відзначають на 40 день після Великодня. Він завжди припадає на четвер. 

2020 року Вознесіння відзначають 28 травня.

Які традиції

За традицією в день Вознесіння запрошують гостей та гарно пригощають. Наприклад, пирогами з начинкою з зеленої цибулі.

Сьогодні поминають покійних батьків. За традицією, українці відвідували могили рідних на цвинтарі та залишали там спеціальне печиво.

На свято водять хороводи на честь майбутнього хорошого врожаю.

Що не можна робити у Вознесіння

  • Не можна відмовляти у допомозі нужденним та мандрівникам. За традицією у цей день по Землі ходить сам Господь, перевдягнений у жебрака.
  • Не можна викидати сміття з дому і плюватися. Цим ви ображаєте Бога.
  • Не можна полювати.
  • Не можна працювати

Які прикмети у цей день

  • Якщо у день Вознесіння Христового співатимуть пташки, наступний тиждень буде теплим, без неспокійного вітру. 
  • Стародавні слов'яни вірили, що саме з Вознесінням весна йде геть, а на зміну приходить літо.
  • Якщо погода буде хороша, то вона протримається до Святого Михайла, тобто 21 листопада. Дощ, своєю чергою, віщує хвороби та поганий врожай.
  • Дівчата ворожили – заплітали в коси кілька гілочок берези. Якщо гілочки не зів'яли за 10 днів до Трійці, то в цьому році варто чекати весілля.
  • Роса на Вознесіння Господнє вважається цілющою, а трави підсилюють і зберігають свої лікувальні властивості до настання Івана Купала, тобто 7 липня.
  • Гарна погода на Вознесіння – дощове літо, погана погода – до спеки.

Нагадаємо, яке сьогодні свято, день ангела та прикмети.

Повʼязані теми:

Наступна публікація