Про властивості какао

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Це чудовий рослинний продукт, який справді заслуговує на нашу увагу.

Коли заходить мова про какао, одразу згадуються шоколад або напій какао. Їхній смак і аромат підіймають настрій, підбадьорюють.

Можна прочитати масу інформації про позитивний вплив цих продуктів і какао-порошку насамперед. Виявляється, в какао повно антиоксидантів та інших біологічно активних речовин, які добре засвоюються. Він містить вітаміни і мінерали, корисні жири, рослинні білки.

Пишуть про роль какао в лікуванні високого артеріального тиску, в запобіганні серцево-судинних захворювань і навіть є статті про антиканцерогенні властивості какао. Про те, що чашка какао допомагає людям з розсіяним склерозом — зменшує біль, втому і підвищує витривалість. Дослідження показують, що какао корисно для периферичних артерій, тому його рекомендують людям із судинними захворюваннями.

ЩО Ж РОБИТЬ КАКАО ТАКИМ КОРИСНИМ

У 100 г какао порошку міститься 24 г білка, 15 г жиру, 10 г вуглеводів, 35 г харчових волокон, 2 г цукрів. Якщо говорити про вітаміни, то в 100 г їхній вміст від 0,1 до 35% добової норми. До складу входять мінерали: магній, фосфор, марганець, залізо, цинк.

А головні цілющі властивості какао забезпечують природні рослинні антиоксиданти і насамперед епікатехін, який сприяє хорошій пам'яті, покращує мозковий кровообіг і знижує артеріальний тиск та ресвератрол, який має антисклеротичну дію. Також входить теобромін, що за багатьма параметрами схожий на кофеїн — він стимулює роботу серцевого м'яза, підвищує тонус судин і центральної нервової системи.

Справді, це чудовий рослинний продукт, який заслуговує на нашу увагу. Але єдина річ: він гіркий. Переважній більшості людей це не подобається. Тому частіше за все ми вживаємо какао у вигляді шоколаду, напою на молоці або воді з додаванням цукру. А цукор, як відомо — це шкідливо. І ще одне: ми не можемо з'їсти його 100 г в натуральному вигляді. Зазвичай, якщо напій, то це 5-20 г порошку. Але навіть така мала кількість корисних речовин все одно робить свій внесок в підтримку добової потреби в них. І ще одна причина, з якої я би радила його вживати — у 2 ч ложках натурального какао, а це близько 10 г, міститься антиоксидантів більше ніж в 2-х грамовій порції зеленого чаю.

Та в усьому треба знати міру. Але попри це про користь какао треба пам'ятати: він містить велику кількість оксалатів і пуринів, що шкідливо для нирок і суглобів та теобромін, що збуджує — для деяких людей може мати небажані наслідки. Такі ще дві причини, крім цукру, чому шоколаду і какао не можна вживати багато.

Замість шоколаду або чашки солодкого какао пробуйте додавати його до свого раціону в чистому вигляді, як новий інгредієнт. Багато не з'їсте, не переборщите з шкідливими компонентами, а користь отримаєте. І ще — він легко додасть обраному продукту смак шоколаду.

Ось кілька способів, як можна використати какао-порошок в натуральному вигляді:

  • додати його трохи в йогурт разом з ягодами і фруктами;
  • додати у вівсяну кашу або мюслі;
  • добавити його в смузі на сніданок або перекус. Мала кількість какао-порошку зробить новий смак.
Какао, інфографіка, для блогів
facebook.com/svetlanafus

Крім того, з какао-бобів можна отримати не тільки порошок какао, а також залежно від способу обробки — терте какао, а також подрібнені какао-боби. У такому вигляді їх теж можна використовувати в стравах вашої кухні. Загалом, какао, завдяки вмісту природних форм багатьох антиоксидантів у складі дає лікувальний ефект за різних захворювань, а також допомагає довше зберегти молодість.

Вживайте какао в різних його видах, а не тільки з цукром. Віддавайте перевагу натуральному какао, який пройшов мінімальну термообробку. Так ваш раціон буде різноманітнішим, принесе вам не тільки задоволення, але й більше користі. Какао має гостювати на вашому столі двічі на тиждень.

Оригінал

Залиште свій коментар

Вибір редакції