Я залишаюсь вдома

Я залишаюсь вдома

Фото: ТСН.ua

Закликаю всіх громадян України не виходити з дому без надзвичайної потреби.

Дуже високий ризик несуть безсимптомні носії — люди, які нормально почуваються, але які вже є джерелом небезпеки для оточення. Після інкубаційного періоду (а він різний, від декількох днів до декількох тижнів) починається маніфестація захворювання (також різна за своїм перебігом — від легкого до критичного).

Але нам не потрібно чекати на масові спалахи і госпіталізації, для того, щоб повірити та перестати шастати. Вірус невидимий і тим небезпечний, тому виходити з дому варто лише в разі надзвичайної потреби — не коли "треба б ще макаронів і гречки докупить і палку ковбаси", а коли вже нічого вдома їсти і немає мила.

Переконана, що більшість з вас вже зробили запаси — то їжте їх. Дайте можливість вірусу загинути, бо він живе і розмножується лише в організмі господаря і постійний броунівський рух людей створює постійне його передавання.

Не думайте за принципом "інші нехай сидять, а я швиденько метнусь, від мене нічого не зміниться". Зміниться. Не дайте вірусу знайти жодної жертви. У вас все зараз є.

Виходити треба з маскою, бажано в окулярах (можна сонцезахисних), із собою мати санітайзер (час від часу обробляти руки, обробляти довго, включаючи міжпальцеві проміжки), пляшечкою з гарячо-теплою водою (робити по декілька ковтків раз на 10-15 хвилин). Маски потрібні ще й тому, щоб зменшити частоту доторкання до обличчя.

Немає аптечної маски — зробіть самі з 6 шарів широкого бинта (лише пам‘ятайте 1-2 години і все, маску знімаємо чистими обробленими руками і одягаємо нову. Використані маски можна прокип‘ятити в слабкому розчині відбілювача).

Не відчиняйте двері руками — лише ліктями, боком і т.п. Не беріться без потреби за поручні. Носіть із собою дезінфікувальні серветки — з їхньою допомогою можна натискати на кнопки, триматися за поручні.

Не торкайтеся обличчя руками — хіба що рукавом та обробленими руками. Прийшовши додому — одразу обробіть руки, ключі, дверні ручки, гаманець. Знімайте одяг у коридорі, переодягайтеся в домашній — там же само, у коридорі. Обробляйте телефон.

Не ходіть "просто так" до поліклінік і лікарень, по-перше, там є ризик інфікуватися. По-друге, інфікувати оточення, якщо ви вже є носієм. По-третє, не наражати на небезпеку медперсонал і не виснажувати його сили. Лікарі і медсестри нам ще згодяться.

Міністерство охорони здоров'я УкраїниКабінет Міністрів України — якомога швидше організуйте тотальну дезінфекцію всіх транспортних засобів, великих приміщень, поліклінік, лікарень, банкоматів, під’їздів, зобов‘яжіть всі супермаркети і подібні місця на входах поставити санітайзери. Це єдине, що реально стримає небезпеку поширення коронавірусу.

P.S. Цей вірус мине (потім будуть інші віруси) і життя повернеться у звичне, але краще, нове, переосмислене русло. Економіка знову підніметься, все налагодиться. Але зараз треба пересидіти вдома.

Ми круті. Ми не таке витримували. Витримаємо і це. Важливо підтримувати одне одного.

Оригінал

Повʼязані теми:

Наступна публікація