Обережно, ринок закривається

Обережно, ринок закривається

Фото: Firestock

Російські санкції - фактор політичної війни проти вибору України. 

Росія заявляє, що підписання угоди про асоціацію з ЄС та вступу її в дію створює ризики для російської економіки, мовляв, європейські безмитні товари насправді будуть потрапляти з українського ринку в Росію. Тож вони запроваджують для України ті самі обмеження, які вже встановили для європейських товарів. І таким чином Росія начебто захищає свій внутрішній ринок. Але зрозуміло, що в основі цих заходів лежить фактор політичної війни проти вибору України, який здійснюється економічними методами.

Тож зараз ми маємо бути готові до того, що наші товаровиробники все менше зможуть працювати на російський ринок, і якщо раніше обсяг російського експорту складав до 35%, потім 25-28%, то в цьому році цей показник скоротився до 13% і має шанси ще зменшитися. Але він не буде нульовим, тому що є види машин та обладнань українського виробництва, які для Росії є унікальними і які вона не зможе сама виробляти їх принаймні найближчим часом. Це здебільшого стосується турбін. Це миколаївський завод "Зоря", харківський "Турбоатом".

Скорочення товарообігу з Росією - це одна із проблемних зон, адже поки що це має суттєвий вплив на українську економіку і відображатиметься на загальному рівні нашого економічного зростання. Відтак дії Росії у цьому плані додатково наносять шкоду Україні. Але Росії і раніше нічого не заважало блокувати постачання української продукції на російський ринок. Коли їй було завгодно, вона просто впроваджувала інші інструменти для того, щоб впливати на Україну, і не видумувала для цього аргументи, на кшталт митних обмежень. 

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація