Держава виділила 204 мільйони на лікування українців за кордоном

Держава виділила 204 мільйони на лікування українців за кордоном

Фото: pixabay.com

Однак законодавча підтримка порятунку пацієнтів дуже слабка.

На цей рік держава виділила 204 мільйони гривень для лікування українців за кордоном. Цих коштів катастрофічно мало, витрачаються вони досить швидко, а проконтролювати якість лікування і навіть інколи й долю виділених коштів непросто, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Приміром, гроші для лікування Яни Швець були виділені вже тоді, коли дитина пішла на поправку. Їх попросили переадресувати на того хворого, якому б вони були дійсно потрібні для порятунку життя. Це було зроблено, але у звітах МОЗу сума значиться як така, що виділена на лікування Швець, однак не використана взагалі. За даними міністерства, за кордоном вилікувалися 53 людини, 34 померло, а 11 узагалі не звернулися за виділеними державою коштами. Такі гроші застряють на рахунках іноземних лікарень і розібратися з ними непросто – їх долю визначають у кожному окремому випадку індивідуально. Суми фігурують немаленькі: від 80 до 600 тисяч євро.

В ситуації хочуть розібратися українські депутати, схваливши новий закон про державну підтримку лікування громадян країни за кордоном. Однак при цьому політики звинувачують один одного в брехні, лобізмі та корупції: мовляв, одні обстоюють інтереси окремих клінік, а інші беруть відкати на рівні 10-40% вартості лікування. Для вирішення проблему своє бачення МОЗ хоче викласти в новому положенні, до розробки котрого долучили й благодійні фонди.

Кореспондент ТСН Ольга Василевська

Невикористана допомога: куди зникають кошти, виділені на лікування українців за кордоном

Невикористана допомога: куди зникають кошти, виділені на лікування українців за кордоном

Повʼязані теми:

Наступна публікація