Fitch погіршило прогноз для українських банків через коронавірус

Fitch погіршило прогноз для українських банків через коронавірус

Фото: УНІАН

На стабільність банківської системи впливає економічний тиск, викликаний поширенням коронавірусу і зниженням цін на нафту.

Одне з трьох авторитетних рейтингових агентств світу - Fitch Ratings - погіршило прогноз для українського банківського сектору через вплив нового коронавірусу COVID-19.

"Економічний тиск, викликаний поширенням коронавірусу і зниженням цін на нафту, негативно впливає на кредити банків і може призвести до негативних рейтингових дій", - ідеться в повідомленні Fitch.

За даними рейтингового агентства, рівень тиску на банки залежатиме від глибини і тривалості економічного спаду, конкретних ризиків для національної економіки та зовнішніх фінансів (скажімо, доходів від туризму або грошових переказів), заходів національної влади та окремих банків тощо.

Крім України, агентство погіршило прогноз щодо банківського сектору також для Росії, Казахстану, Вірменії, Азербайджану, Білорусі та Грузії.

Нагадаємо, попередні прогнози передбачали, що 2020 року економіка України зросте на 3,5-5%, інфляція становитиме 5% (плюс/мінус 1%), а долар коштуватиме 27-28 грн.

Історичні антирекорди гривні стосовно іноземних валют в офіційних курсах НБУ були такі: долар США 26 лютого 2015-го сягнув найвищого показника в 30,01 грн, євро встановив свій рекорд 26 січня 2018 року - 35,66 грн.

Тепер же через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української. Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року - за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу). За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар. За таких умов варто очікувати й зростання безробіття.

В Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Через епідемію коронавірусу 65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани. Про це йдеться в опитуванні на тему "Економічний вплив COVID-19 на Україну", проведеного Американською торгово-промисловою палатою та консалтинговою компанією Deloitte.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація