НБУ продасть права власника гігантського недобудованого ТРЦ у Києві

НБУ продасть права власника гігантського недобудованого ТРЦ у Києві

Фото: respublika.com.ua

Відповідне рішення ухвалив суд.

Господарський суд Києва дозволив Національному банку продати корпоративні права власника ТРЦ "Республіка" у столиці.

Про це повідомляє регулятор.

Зокрема, суд 18 травня задовольнив позов Нацбанку до кіпрської компанії "Берлінотто Лімітед" про звернення стягнення на частку корпоративних прав ТОВ "Мегаполісжитлобуд".

Ще у березні 2016 року регулятор подав позов до кіпрської компанії з відповідним проханням для часткового погашення заборгованості неплатоспроможного банку "Надра" перед НБУ.

Раніше "Мегаполісжитлобуд" взяла кредит у банку "Надра", надавши як заставу корпоративні права на недобудований проект "Торгово-розважальний центр "Республіка". Згодом банк "Надра" передав ці корпоративні права як заставу Нацбанку – під кредит рефінансування.

Пізніше цей банк став неплатоспроможним і не зміг повернути НБУ борг у розмірі 4,4 млрд гривень.

Тож Нацбанк через суд реалізовував свої права, як заставодержателя корпоративних прав власника ТРЦ "Республіка".

Нагадаємо, компаніям, пов'язаним із  екс-главою Адміністрації президента Сергієм Льовочкіним, належить ціле "містечко" у Києві. ТРЦ "Республіка" - один з найбільших інфраструктурних об'єктів України – розташований на столичній Кільцевій дорозі. У проекті будівництва були величезні магазини, спортклуб, житловий мікрорайон, власні навчальні заклади та автовокзал "Теремки". Раніше ТРЦ приписували олігарху Дмитру Фірташу, однак, журналісти з'ясували, що компанії, дотичні із Льовочкіним, також із ними пов'язані. 

Так, власник, орендар землі під "Республікою" та інвестор об'єкту  - ТОВ "Мегаполісжитлобуд". Засновником вказаної фірми є кіпрська компанія "Берлінотто Лімітед". Директором  "Берлінотто" є Амаль Сароут Ламброу, прізвище якого вже фігурувало у розслідуванні журналістів про маєток Сергія Льовочкіна на Лазуровому березі у Франції

Нацбанк і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб уже заявляли про намір продати "Республіку" як заставне майно "Надр". Натомість "Кліринговий дім" паралельно у грудні 2015-го оформлює низку ділянок за цією адресою вже на себе. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація