Нові акцизи на алкоголь добивають українські виноробні господарства

Нові акцизи на алкоголь добивають українські виноробні господарства

В Україні на межі зникнення приватне виноробство

На ринку зможуть лишитися тільки великі компанії.

Те, що в Європі становить основу виноробної справи, в Україні може бути знищене. Маленькі виноробні зникають, бо працювати за новими правила стало невигідно, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Приватні господарства, які вирощують виноград і давлять вино, тепер щорічно мусять сплачувати державі півмільйона гривень. Стільки сьогодні коштує ліцензія.

Закон, який пролобіювали великі винзаводи, не робить винятку для маленьких виноробів. Якщо підприємець розливає 10 тисяч пляшок на рік – це середній обсяг європейських шато – за кожну пляшку йому доведеться заплатити 50 гривень.

Українські сомельє кажуть, що вітчизняних вин пристойної якості – з місцевого винограду та не зіпсованих цукром і спиртом – і так мало. Тепер їх може не стати зовсім. Бо до виноробів уже почали навідуватися представники фіскальної служби. У багатьох майно вже заарештовано та опечатано.

Тим часом у Європі з невеликих виноробних господарств не лише не вимагають ліцензій – держава має програми заохочення такого бізнесу. В Італії за кожен гектар відновленого виноградника фермерам виплачують по 10 тисяч євро. Плюс існують різноманітні регіональні програми підтримки, а також гранти і пільги.

Раніше повідомлялося, що "Масандра" збирається судитися з виробниками вин-дублікатів в Україні.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Українські винороби мають щороку платити державі півмільйона гривень

Українські винороби мають щороку платити державі півмільйона гривень

Повʼязані теми:

Наступна публікація