Українцям навесні будуть двічі перераховувати розміри субсидій

Українцям навесні будуть двічі перераховувати розміри субсидій

Фото: УНІАН

Перший перерахунок відбудеться через підвищення тарифів на електроенергію.

Цієї весни українцям двічі перераховуватимуть розміри субсидій – через планове зростання тарифів на електроенергію від 1 березня, а також наприкінці опалювального сезону – на тепло через зміну обрахунку тарифу залежно від температурних показників.

"У разі зростання тарифів на той чи інший вид комунальних послуг, на який надається субсидія, перерахунок розміру безповоротної державної допомоги здійснюється з моменту змін. Тобто, у березні 2017 року буде проведено перерахунок розміру субсидії для всіх її отримувачів у зв'язку із плановим підвищенням цін на електроенергію", - ідеться на урядовому порталі teplo.gov.ua.

Наприкінці весни зроблять перерахунки розмірів субсидій на оплату за теплопостачання.

"Субсидіантам, яким рахунок за опалення теплопостачальні підприємства формують за нормою із врахуванням фактичної температури зовнішнього повітря, буде компенсовано різницю, обумовлену зміною тарифу за тепло. Це передбачено урядовою постановою №848. Відповідно до цього документу, перерахунок субсидій здійснюється органами соціального захисту населення автоматично після завершення опалювального сезону без додаткового звернення громадян. Наприклад, субсидію було призначено, виходячи з тарифу на тепло у жовтні 29,065 грн за квадратний метр опалювальної площі. У грудні та січні тарифи відповідно становили 31,43 грн/кв. м та 37,27 грн/кв. м – різницю в кінці опалювального сезону держава компенсує у вигляді перерахунку розміру субсидії", - пояснили в прес-службі Кабміну.

Доплати мають врахувати теплопостачальні компанії та вказати в платіжках.

"Доплата проводитиметься через особові рахунки громадян у теплопостачальних організаціях, які зобов'язані за результатами опалювального сезону зробити перерахунок і відобразити всю необхідну інформацію у платіжці", - пояснили в уряді.

Раніше в Кабміні обіцяли, що наприкінці опалювального сезону відбудеться монетизація субсидій. Тобто тим, хто економив, дадуть частину грошей. Щоправда, використати їх можна буде лише на заходи з енергоефективності та енергозбереження. Чи відбудеться монетизація - невідомо, адже остаточного рішення щодо цього ще не було.

Питання про монетизацію субсидій також записане в оновленому меморандумі щодо співпраці України з МВФ, який ще офіційно не підписаний.

25-ий день блокади: тарифна афера та мільярдні тіньові схеми влади

25-ий день блокади: тарифна афера та мільярдні тіньові схеми влади

Повʼязані теми:

Наступна публікація