Стівен Хокінг вдруге пояснив таємницю чорних дір

Стівен Хокінг вдруге пояснив таємницю чорних дір

У 2005 році Хокінг вже пропонував пояснення фізичного протиріччя / Фото: theguardian.com

Раніше вчений спробував пояснити збереження інформації в чорній дірі.

Фізики-теоретики Стівен Хокінг, Малкольм Перрі та Ендрю Строминжер запропонували нове рішення парадоксу втрати інформації в чорних дірах.

У 2005 році Хокінг вже пропонував пояснення фізичного протиріччя.

Проблема інформаційного парадоксу чорних дір зводиться до такого. Чорні дірки характеризуються тільки одним параметром — масою. Парадокс припускає, що немає ніякого способу відрізнити чорні діри, які мають рівні маси, одну від одної. Матерія, яка потрапляє в чорну діру, згодом випаровується завдяки випромінюванню Хокінга, і не зрозуміло, що відбувається з інформацією, яку вона переносила раніше.

У новій роботі вчені використовували уявлення про м'які фотони і гравітони, а також супертрансляції. Перші дозволяють, маючи нульову енергію, змінювати стан чорної діри. Говорячи про супертрансляції, вчені мають на увазі перетворення ідентичних світлових променів, існуючих на горизонті подій чорної діри.

Раніше в опублікованій у 2005 році роботі британський учений спробував якісно пояснити збереження інформації в чорній дірі за допомогою техніки функціонального інтеграла, взятого простору з тривіальною топологією.

Чорні діри можуть вести до нових всесвітів. Таку теорію під час своєї лекції у Стокгольмі повідомив відомий фізик Стівен Хокінг. Науці відомо, що у чорних дірах гравітація стискає матерію до такої щільності, де звичні закони фізики припиняють свою дію,

Повʼязані теми:

Наступна публікація