Генпрокуратура просить суд скасувати приватизацію "жирних" обленерго

Генпрокуратура просить суд скасувати приватизацію "жирних" обленерго

ПАТ "Закарпаттяобленерго"

В ГПУ вказали на порушення під час проведення торгів.

Генпрокуратура звернулась до суду з проханням визнати незаконною приватизацію ПАТ "Дніпроенерго", ПАТ "Закарпаттяобленерго" і ПАТ "Донбасенерго".

Як повідомили у прес-службі ГПУ, прокуратура звернулася до суду як самостійний позивач 3 квітня 2015 року.

У Генпрокуратурі зауважили, що суд розглядає її позов про визнання протиправними та про скасування актів Кабміну та Фонду державного майна щодо приватизації належних державі акцій ПАТ "Донбасенерго".

Позови обґрунтовано тим, що умови приватизації, визначені в оскаржуваних актах уряду та Фонду держмайна, прийнятих з перевищенням повноважень і в порушення ст. 19 Конституції України та законів "Про управління об'єктами державної власності", "Про приватизацію державного майна", сформульовані таким чином, щоб штучно створити передумови для придбання належних державні акцій наперед визначеними суб'єктами, чим значно звужено коло потенційних покупців.

Фактична відсутність торгів та конкуренції під час визначення ціни призвела до порушення Державної програми приватизації, якою визначено один з основних принципів приватизації - досягнення максимального економічного ефекту від продажу об'єкта.

Через відсутність конкуренції державний пакет акцій ПАТ "Дніпроенерго" продано за ціною, яка лише на 0,48% вища від стартової, а ПАТ "Закарпаттяобленерго" – на 4,2%. У такий спосіб відчужено корпоративні права на суму понад 2 млрд грн. Для порівняння: нещодавня приватизація 25% державного пакета акцій цього ж "Закарпаттяобленерго" відбулася за ціною, яка у 3,9 разів вища від початкової.

"Доведення у суді незаконності відчуження державних пакетів акцій зазначених товариств дозволить повторно продати їх за прозорими умовами і отримати значно більші надходження, у тому числі за рахунок можливої участі в торгах іноземних інвесторів", - зазначили в ГПУ.

Чверть акцій «Закарпаттяобленерго» коштує чверть мільярду гривень

Чверть акцій «Закарпаттяобленерго» коштує чверть мільярду гривень

Повʼязані теми:

Наступна публікація