На Банковій підготувалися до розпуску парламенту - ЗМІ

На Банковій підготувалися до розпуску парламенту - ЗМІ

В АП начебто підготували два проекти указу про розпуск / Фото: gbgalsgallery.com

В АП підготували два проекти указу.

На сьогоднішній день в Адміністрації президента вже підготували два проекти указу про розпуск Верховної Ради України.

Як пише Українська правда, посилаючись на власні джерела, нардепи мають готуватися до розпуску.

Ці проекти указу відрізняються схемами юридичного обґрунтування. У першому -  наголос на тому, що у Віктора Януковича є безумовне право на оголошення дострокових парламентських виборів.

Віктор Янукович спиратиметься на статтю 77 Конституції України, яка дозволяє президенту призначати позачергові вибори до Верховної Ради.

Інший указ, авторство якого нібито належить Андрію Портнову та його підлеглим, базуватиметься на ухвалі Конституційного суду від 8 травня 1997 року за зверненням лучанина Миколи Романчука в рамках шлюборозлучного процесу у 1983 році!

Повідомляється, що громадянин України Романчук був незадоволений рішенням суду щодо розлучення із своєю дружиною та звернувся до Конституційного суду. Він просив КС пояснити, чому президент України не захистив його права. 

Конституційний суд відмовив Романчуку, а в ухвалі  вдався до пояснення прав президента і зазначив, що з метою усунення загрози для держави та її громадян президент може "безпосередньо втрутитися в критичну ситуацію".

Отже, якщо Верховна рада намагатиметься проголосувати за нову Конституцію або повернутися до її варіанту зразка 2004 року, Віктор Янукович оголосить це узурпацією влади, яка загрожує правам громадян. 

Нагадаємо, народний депутат із фракції Партії регіонів Сергій Тігіпко заявив, що Верховна Рада, в котрій більшість і опозиція не можуть домовитися, заслуговує на розпуск.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація