США допоможуть Україні відмовитися від російського газу - Байден

США допоможуть Україні відмовитися від російського газу - Байден

Україна незабаром зможе заявити Росії: "Залиште свій газ собі" / Фото: gbgalsgallery.com

Для досягнення енергетичної незалежності буде потрібно чимало часу, зазначив віце-президент США.

США готові допомогти Україні зменшити залежність від поставок енергоресурсів з Росії.

Про це віце-президент Штатів Джозеф Байден заявив у вівторок, 22 квітня, в Києві, передає агентство АП.

"Уявіть, яка була б ситуація, якщо б ви могли сказати Росії, що вона може залишити свій газ собі", - сказав він, виступаючи перед українськими політиками.

При цьому, за повідомленням сайту французької газети "Фігаро", віце-президент визнав, що задля досягнення такої "енергетичної незалежності" буде потрібно чимало часу.

Крім того, за даними АП, він запевнив, що Вашингтон підтримує Київ у прагненні протистояти "принизливим загрозам". При цьому у повідомленні не уточнюється, про які саме загрози йде мова.

АП зазначає, що під час виступу перед українськими політичними лідерами Байден закликав їх "боротися проти ракової пухлини під назвою корупція".

Також віце-президент США наголосив, що в українських політиків зараз з'явилася історична можливість створити по-справжньому єдину країну. "І ми хочемо бути вашими партнерами в реалізації цього проекту. Ми готові допомагати", - сказав Байден.

На його думку, в даний час в України "з'явився другий шанс отримати користь з обіцянок, зроблених свого часу "Помаранчевою революцією".

Інші західні ЗМІ повідомляють, що Байден запевнив, що Вашингтон готовий надавати підтримку українській економіці. Президентські вибори 25 травня в Україні він назвав найважливішими в історії цієї країни.

Агентство АП також повідомило, що віце-президент США у вівторок зустрівся в Києві з трьома кандидатами в президенти України.

На зустрічі в будівлі Верховної Ради був присутній фаворит передвиборної гонки Петро Порошенко. Прізвища двох інших кандидатів у президенти, які спілкувалися з Байденом, в повідомленні не названі. "Байден побажав кандидатам, щоб на виборах їм пощастило більше, ніж у свій час йому під час двох спроб стати президентом", - зазначило АП.

Як повідомлялося раніше, під час зустрічі в Києві Байден запевнив в.о. президента Олександра Турчинова, що США готові підтримувати Україну на шляху реформ.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація