Суд відпустив під домашній арешт нападника на екснардепа Найєма

Суд відпустив під домашній арешт нападника на екснардепа Найєма

Фото: УНІАН

Нападник раніше переховувався за кордоном.

У понеділок, 23 вересня, Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід нападнику на екснардепа Мустафи Найєма - затриманому Магомеду-Аміну Саітову. Чоловік після нападу втік до Азербайджану, перебував у розшуку, тепер повернувся. Суд обрав йому цілодобовий домашній арешт на два тижні.

Про це у Facebook повідомив брат екснардепа й адвокат Масі Найєм.

Прокурор просив застосувати до Саітова тримання під вартою. Проте суддя Віталій Циктіч обрав йому цілодобовий домашній арешт до 7 жовтня. Сам Саітов відмовився розповісти, як він повернувся до України. Масі Найєм припускає, що це міг бути нелегальний перетин кордону, що мають з'ясувати державні органи.

"Підозрюваний Саітов Магомед-Амін Абубакарович, який напав на мого брата 30 квітня 2018 року, повернувся, цитую, "тому що змінилась влада"… Тут важливо зафіксувати, що ще ніколи жодна людина, яка є в розшуку, не поверталась до України для отримання вироку. Це завжди було про домовленості. Хочу здивуватись, якщо на цей раз це буде не так…. Є чіткі ризики, передбачені ст. 177 КПК. Щонайменше, бо людина просто втекла з України після вчинення ним протиправних дій. Його зупинило не те, що він згадав, що життя та здоров’я в Україні – це найвища соціальна цінність і тому не можна завдавати тілесних ушкоджень. А тому, що влада була не та. Вже не кажучи про "міцні соціальні зв'язки" та "репутацію". Добре. Як є. Будемо дуже пильно стежити за цілодобовим домашнім арештом", - зазначив Масі Найєм.

Це - іспит для нової влади. Підозрюваний Саітов Магомед-Амін Абубакарович, який напав на мого брата 30 квітня 2018 року, повернувся, цитую, «тому що змінилась влада». Нижче - трішки подробиць з судового засідання щодо розгляду клопотання про застосування раніше обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у місті Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12018100100004974 від 30.04.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 122, ч. 2 ст. 296 КК України. Досудовим розслідуванням установлено, що ЗО квітня 2018 року, приблизно о 17 годині 25 хвилин, Саітов Магомед-Амін Абубакарович, перебуваючи на проїжджій частині за адресою площа Бессарабська, 2 в м. Києві, діючи у групі з Світовим Ахмедом Абубакаровичем, Саітовим Магомедом-Саліхом Арбуєвічем та Темербулатовим Умолтом Руслановичем, вчинили хуліганство. Одразу після цього Саітов Магомед-Амін Абубакарович виїхав на територію Республіки Азербайджан з метою уникнення кримінальної відповідальності. З 18 лютого він перебував в обліку Генерального секретаріату МОКП-Інтерпол з «червоною» карткою, тобто з метою арешту та подальшої екстрадиції до України. А тепер подробиці. 1. В суді і прокурор і суддя спитали у підозрюваного як та коли він перетнув кордон України. Підозрюваний Магомед відмовився надати таку інформацію. З цього приводу вже завтра подамо зяву про вчинення кримінального правопорушення, щоб слідство встановили всі обставини справи. Це кордон України, чи решето: хочеш – летиш звідси одразу після скоєння злочину, а хочеш – повертаєшся, попри оголошення в розшук (в тому числі державний). 2. На питання чому він повернувся – він відповів, що «бо змінилась влада». Тут важливо зафіксувати, що ще ніколи жодна людина, яка є в розшуку, не поверталась в України для отримання вироку. Це завжди було про домовленості. Хочу здивуватись, якщо на цей раз це буде не так. 3. Прокурор просить обрати запобіжний захід на 60 діб, при тому що строк досудового провадження до 07 жовтня 2019 року. З яких підстав? Ну що заважає нормально підготуватись до засідання? 4. Суддя не задовольнив клопотання прокурора, але обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту строком до 07 жовтня 2019 року. В мене є певні здивування. Бо є чіткі ризики, передбачені ст. 177 КПК. Щонайменше бо людина просто втекла з України після вчинення ним протиправних дій. Його зупинило не те, що він згадав, що життя та здоров’я в Україні – це найвища соціальна цінність і тому неможна завдавати тілесних ушкоджень. А тому що влада була не та. Вже не кажучи про «міцні соціальні зв‘язки» та «репутацію». Добре. Як є. Будемо дуже пильно слідкувати за цілодобовим домашнім арештом. #справаМустафи

Опубліковано Masi Nayyem Понеділок, 23 вересня 2019 р.

Нагадаємо, конфлікт стався близько 17:30 30 квітня 2018 року біля Бесарабського ринку в центрі Києва. Найєм рухався власним автомобілем у напрямку Бессарабської площі. На дорозі його підрізав "Мерседес", почалася сварка. У цей момент до них під'їхав автомобіль BMW. Під час конфлікту один із незнайомців вдарив нардепа в щелепу. Зловмисники з місця події зникли. Для розшуку автомобілів правоохоронці ввели план "Перехоплення". Трьох затримали одразу. За кілька днів в Азербайджані схопили чоловіка, підозрюваного у побитті Найєма - Магомеда-Аміна Саітова.

Нові подробиці ДТП з Мустафою Найємом

Нові подробиці ДТП з Мустафою Найємом

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація