Україна і НАТО "звірили годинники" у Брюсселі

Україна і НАТО "звірили годинники" у Брюсселі

У НАТО запевнили Україну в своїй підтримці

Вітчизняні дипломати назвали зустрічі з представниками Альянсу символічним сигналом підтримки України.

НАТО пильно стежить за ситуацією на Донбасі та не збирається будувати стосунків із Росією поза контекстом унормування конфлікту на сході України. Такі запевнення дістали українські дипломати на чолі з міністром зовнішніх справ Павлом Клімкіним на зустрічі з представниками військового блоку в Брюсселі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Ми помітили певний прогрес у реалізації мінських домовленостей, проте ситуація досі крихка. Росія не вивела своїх військ та озброєння. Незаконні сепаратистські групи не роззброєні, а Україна досі не має цілковитого контролю над власними кордонами", - заявив генсек Альянсу Єнс Столтеберґ.

У НАТО Києву пообіцяли фінансову допомогу та програму з розмінування Донбасу. А також пильну увагу до розвитку ситуації в регіоні.

"Ми не відводимо погляду од України і від подій на Донбасі. Це важлива частина будь-якої дискусії з Росією, яку б ми не вели з хоч-якого іншого питання. І яка завгодно співпраця з Росією має розпочинатися на Донбасі. Ми стежимо і володіємо картиною. Ми знаємо, що Росія досі підтримує наближені до себе сили на сході України. І ми на це очі закривати не збираємось", - запевнив головнокомандувач об'єднаних сил Альянсу в Європі генерал Філіп Брідлав.

Разом із тим у блоці говорили і про відновлення комісії НАТО–Росія. Це потрібно західним державам для боротьби з ІДІЛ. Україну при цьому заспокоїли, що йтиметься лише про російські літаки, які більше не мають порушувати повітряний простір країн Альянсу.

"Я розумію, що союзники не обговорювали відновлення співпраці з Росією. Послання, яке я отримав від кожного міністра – мовиться лише про необхідний рівень взаємодії", - пояснив Клімкін.

Як уже повідомлялося, члени НАТО ухвалили стратегію протистояння гібридній війні.

Кореспондент ТСН Катерина Шипко

Росія не відвела озброєння на Донбасі

Росія не відвела озброєння на Донбасі

Повʼязані теми:

Наступна публікація