В Литві розпочалося голосування на виборах президента

В Литві розпочалося голосування на виборах президента

Фото: DELFI

Разом з виборами відбуваються два референдуми.

У Литві 12 травня розпочалося голосування на президентських виборах та двох референдумах.

Там, починаючи від 7 ранку, відкрилися 2 тис. виборчих дільниць. 

Одночасно з виборами президента відбувається 2 референдуми - про введення подвійного громадянства та скорочення на 15% кількості депутатів.

Зазначається, що правом голосу на цих виборах можуть скористатися понад 2,5 млн громадян. На посаду президента претендують 9 кандидатів.

За даними соціологічних опитувань, фаворитами на виборах є економіст Гітанас Неуседа, екс-міністр фінансів Інгріда Шимоніте та прем'єр-міністр Саулюс Скверняліс. Чинний президент країни Даля Грибаускайте участі в цих виборах не бере, адже перебуває на посаді вже другий термін.

Виборчі дільниці будуть зачинені о 20:00. Попередні результати стануть відомі після опівночі.

МЗС Литви закликає ЄС не визнавати російські паспорти, видані мешканцям окупованого Донбасу

МЗС Литви закликає ЄС не визнавати російські паспорти, видані мешканцям окупованого Донбасу

Нагадаємо, 21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента України. Ввечері того ж дня з'явилися перші результати екзит-полів. Відповідно до Національного екзит-полу та екзит-полу ТСН, перемогу здобув Володимир Зеленський. Він отримав майже 75%, тоді як чинний президент Петро Порошенко - близько 25%. 

Порошенко на власній прес-конференції визнав свою поразку та наголосив, що не йде з політики. Через деякий час він зателефонував Зеленському, привітав його з перемогою та запропонував свою допомогу. Після оприлюднення даних екзит-полів, Зеленський дав дати першу прес-конференцію, на якій розповів про перші кадрові рішення, а також про перестановки серед учасників перемовин у Мінську.

23 квітня ЦВК оприлюднила результати обробки 100% електронних бюлетенів. Відповідно до них, Володимир Зеленський отримав більшість голосів майже у всіх регіонах України і набрав 73.22% голосів. Чинний очільник держави Петро Порошенко опинився на другому місці - за нього проголосували 24.45% виборців.  30 квітня Центральна виборча комісія офіційно оголосила результати другого туру президентських виборів та визнала Зеленського обраним президентом України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація