ЦРУ заморозило програму підтримки повстанців у Сирії - Reuters

ЦРУ заморозило програму підтримки повстанців у Сирії - Reuters

Фото: Reuters

За словами джерел в уряді США, заморожування програми пов'язане з атаками радикальних ісламістів на групи повстанської армії, яке почалося в січні 2017 року.

ЦРУ заморозило програму підтримки повстанців з Вільної сирійської армії, які контролюють території на північному заході Сирії.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела серед повстанців і в американському уряді.

Йдеться про програму за участю Туреччини, Саудівської Аравії і Катару, в рамках якої повстанці отримували гроші і боєприпаси, а також військове навчання.

За словами джерел в уряді США, заморожування програми пов'язане з атаками радикальних ісламістів на групи повстанської армії, яке почалося в січні 2017 року. США побоюються, що допомога, яку надають повстанцям, потрапить в руки більш радикальних угруповань, як раніше неодноразово траплялося.

Джерела в уряді США підкреслили, що рішення про замороження не пов'язане з початком роботи нової адміністрації президента США Дональда Трампа.

Програма за участю ЦРУ - не єдиний канал підтримки повстанців в Сирії. Допомогу формуванням з Вільної сирійської армії надає Туреччина, яка веде на півночі країни військову операцію, а також Йорданія.

Нагадаємо, 20 лютого 2016 року в Женеві була досягнута домовленість про припинення вогню в Сирії. 26 лютого Радбез ООН одноголосно прийняла резолюцію з вимогою, щоб усі учасники війни в Сирії дотримувалися перемир'я. Режим припинення вогню в Сирії розпочався опівночі 27 лютого. Однак, після оголошення перемир'я в Сирії військова авіація завдала ударів шести містах на заході провінції Алеппо.

Громадянська війна в Сирії почалася в 2011 році і за п'ять років забрала життя понад 270 тисяч осіб. Кілька мільйонів сирійців стали біженцями – найбільша кількість іммігрантів з охопленої війною країни прихистили Туреччина і Ліван.

Під час війни більшу територію Сирії захопили бойовики "Ісламського держави" - вони, а також терористи з "Фронту ан-Нусра" не є учасниками перемир'я. Крім того, окремі території знаходяться під контролем військ Башара Асада, опозиції і курдів.

Сирійські проурядові сили та повстанці уклали нове перемир'я

Сирійські проурядові сили та повстанці уклали нове перемир'я

Повʼязані теми:

Наступна публікація