Китай відповів на мита США

Китай відповів на мита США

Фото: Getty Images

Ввечері в п'ятницю Китай оголосив про запровадження дзеркальних мит щодо 659 американських товарів. 

За лічені години після оголошення у п'ятницю, 15 червня, президентом США Дональдом Трампом про введення 25% мита на китайський імпорт, уряд Китаю оголосив про запровадження тарифів у відповідь.

«Китай не хоче брати участь у торговельній війні. Однак у світлі недалекоглядної поведінки США Китаю доведеться відповісти жорстко і сильно, щоб захистити інтереси країни і її людей», - цитує 24news повідомлення на сайті Міністерства комерції Китаю.

У міністерстві нагадали, що Пекін і Вашингтон проводили серію переговорів, намагаючись «усунути протиріччя і досягти вигідної для всіх сторін ситуації». «Ми дуже шкодуємо, що США проігнорували консенсус, який вони досягли, і спровокували торгову війну», - відзначили в міністерстві комерції. У відомстві заявили що такий крок «не тільки завдає шкоди двостороннім інтересам, а й підриває міжнародний торговий порядок», додавши, що всі досягнуті під час консультацій домовленості з торгівлі втрачають чинність.

Ввечері в п'ятницю Китай оголосив про запровадження дзеркальних мит щодо 659 американських товарів, річний обсяг імпорту зі США яких становить близько 50 мільярдів доларів, - повідомляє DW, посилаючись на інформагентство "Сіньхуа".

Також зазначається, що у відомстві торговельного представника США Роберта Лайтхайзера уточнили, що перелік товарів, на який USTR може накласти санкції, становить 1 102. Мита на 818 китайських товарів на загальну суму 34 мільярди доларів набудуть чинності, починаючи з 6 липня. Коли ж набудуть чинності мита щодо іще 284 товарів на загальну суму 16 мільярдів доларів, буде оголошено додатково після консультацій.

Дії Китаю повторюють цю логіку, мита запроваджуються поступово: 6 липня китайські мита торкнуться лише частини американських товарів на суму близько 34 мільярдів доларів.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп у п'ятницю, 15 червня, оголосив про запровадження нових мит і обґрунтував цей крок "нечесними торговельними практиками" з боку Китаю, зокрема, крадіжкою інтелектуальної власності. Американський президент погрожував, що у разі дій Китаю у відповідь США оголосять про додаткові мита і на інші товари.

США вже ввели митні тарифи на імпорт сталі та алюмінію.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп підписав указ щодо введення мита у 25% на імпортну сталь і 10% на алюміній. Це спричинило незадоволення у першу чергу Китаю, який ввів обмеження зі свого боку, а також Європейського Союзу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація