Колишня послиня США в Україні Марі Йованович подала у відставку з Держдепу

Колишня послиня США в Україні Марі Йованович подала у відставку з Держдепу

Фото: Associated Press

Деталі щодо того, коли і як Йованович звільнилася, поки не розкривають.

Експослиня США в Україні Марі Йованович звільнилася з Державного департаменту США після понад 30-ти років дипломатичної служби, повідомляє CNN.

"Посол Марі Йованович подала у відставку", - йдеться в повідомленні видання із посиланням на високопоставленого представника Державного департаменту США.

Деталі щодо того, коли і як Йованович звільнилася з дипломатичної служби, залишаються нез'ясованими. За словами чиновника, це відбулося впродовж останніх двох тижнів.

Марі Йованович завершила роботу на посаді послині США в Україні 20 травня 2019 року. Того ж року в березні навколо неї вибухнув скандал після заяв генпрокурора України Юрія Луценка.

За його словами, під час першої зустрічі після призначення на цю посаду, вона передала йому список осіб, проти яких не можна проводити розслідування.

Опісля народний депутат Мустафа Найєм подав депутатське звернення до Луценка з проханням надати копію списку "недоторканих" для ГПУ людей, який йому нібито передала Йованович.

Американське видання The Hill повідомило, хто міститься у списку "недоторканних" осіб. Так, у статті згадується засновник Центра протидії корупції і двоє народних депутатів, які підтримували активістів та антикорупційні реформи. Їхні імена у статті не називаються.

У Державному департаменті США спростували інформацію, яку озвучив генпрокурор Луценко. МЗС України заявило, що цінує посла США в Україні Марі Йованович та що плідно співпрацює з нею.

25 січня 2020 року Американський телеканал ABC оприлюднив запис, у якому голос нібито президента США Дональда Трампа говорить про звільнення тодішньої амбасадорки Марі Йованович. Діалог відбувся навесні 2018 року.

Учасниками розмови, у якій згадували Йовович, ймовірно були колишні бізнес партнери персонального адвоката Трампа, Руді Джуліані - Лев Парнас та Ігор Фруман. 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація