ОЗХЗ підтвердила використання хлору під час хімічної атаки в сирійській Думі

ОЗХЗ підтвердила використання хлору під час хімічної атаки в сирійській Думі

Фото: Reuters

В організації не знайшли доказів застосування нервово-паралітичних речовин.

Організація із заборони хімічної зброї підтвердила використання хлору під час хімічної атаки в сирійській Думі 7 квітня, коли там тривали запеклі бої між армією президента країни Башара Асада та антиурядовими силами.

Про це йдеться у попередній доповіді організації, передає ТАСС.

"Результати [аналізу] показали відсутність слідів нервово-паралітичних речовин або продуктів їх розпаду в зразках з навколишнього середовища або плазмі крові, взятої у потерпілих.  Однак в зразках, зібраних в двох місцях, виявлені хлоровмісні органічні речовини", - повідомили в ОЗХЗ.

Також там підготували доповіді і про можливе застосування хімічної зброї в районі міста Алеппо 30 жовтня та 13 листопада 2016 року. Там ОЗХЗ не змогла встановити хімічну речовину, яка могла застосовуватися як зброя.

Нагадаємо, 7 квітня волонтерська організація "Білі шоломи" повідомила про використання в Думі хімічної зброї. За даними різних міжнародних експертів загинуло від 40 до 75 цивільних осіб, більш 500 постраждало. Як зброя використовувалась отрута хлорин.

Сирійська влада та її союзник Росія категорично відмовлялись визнавати свою відповідальність за хімічну атаку та й взагалі сумнівались, чи вона мала місце. "Або це були бойовики, або взагалі не було жодної атаки", - відповів на звинувачення президент Сирії Башар Асад. Офіційні російські та сирійські представники вигадували різні версії: що жодної атаки не було, що у антиурядових сил теж є хімічна зброя, що взагалі це все було інсценуванням "як у Голлівудському фільмі".

Але це не зупинило Захід від заходів у відповідь – війська коаліції на чолі з США, Францією та Великою Британією 14 квітня завдали авіаударів по сирійських об’єктах, пов’язаних із хімічною зброєю.

У червні журналісти-розслідувачі The New York Times разом з Bellingcat провели власну реконструкцію подій, проаналізувавши відео з місця подій та покази свідків. Вони дійшли висновку, що хімічну атаку було здійснено армією президента Сирії Башара Асада.

Сирійські та російські військові не пускають до Думи експертів Організації із заборони хімічної зброї

Сирійські та російські військові не пускають до Думи експертів Організації із заборони хімічної зброї

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація