Путін фігурує у фінальному звіті слідства у справі Литвиненка - Times

Путін фігурує у фінальному звіті слідства у справі Литвиненка - Times

У звіті згадується ім’я Путіна / Фото: Reuters

Результати слідства можуть похитнути стосунки Лондона та Москви.

Президент Росії Володимир Путін все ж пов'язаний із убивством колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка.

Таких висновків дійшли слідчі Великобританії, які займалися справою колишнього російського шпигуна, а на час його смерті – британського громадянина, передає Times.

Втім, ступінь причетності президента РФ до одного із найгучніших та руйнівних для дипломатичних відносин убивств наразі залишається під питанням.

Доповідь із результатами розслідування загадкового отруєння Литвиненка майже 10-річної давнини мають оприлюднити у четвер, 21 січня. Після цього із заявою має виступити міністр внутрішніх справ Великобританії Тереза Мей, передає The Guardian.

Крім того, буде проведена конференція із удовою Литвиненка, Мариною, де вона виступить разом із адвокатами.

Втім, очевидно, що лише згадка про Путіна у відповідній доповіді може внести ще більше напруження між Москвою та Лондоном.

Адже, якщо у доповіді буде пряме звинувачення на адресу Кремля, удова убитого Литвиненка вимагатиме твердої відповіді з боку британської влади, наприклад, нових санкцій щодо російських політиків. 

Нагадаємо, що колишній агент ФСБ Олександр Литвиненко загинув у листопаді 2006 року після того, як попив чаю в одному з лондонських готелів в компанії своїх колишніх колег по КДБ - Андрія Лугового і Дмитра Ковтуна.

Пізніше захист Литвиненка оприлюднив докази особистої провини Путіна в гучних злочинах. Під час публічних слухань, що пройшли на початку 2015 року, стало відомо, що перед смертю Олександр Литвиненко звинуватив Володимира Путіна у своєму вбивстві, а також у вбивстві журналістки Анни Політковської в жовтні 2006 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація