The Guardian пояснило, чому Путін перейде у новий наступ в Україні

The Guardian пояснило, чому Путін перейде у новий наступ в Україні

Фото: Reuters

Росія таємно перевозить військову техніку на півострів.

Критична ситуація в Криму через присутність великої кількості окупаційних військ свідчить про новий наступ президента Росії Володимира Путіна. Таку думку висловив журналіст The Guardian Люк Гардінг.

"Попередні вторгнення Путіна збігалися з Олімпійськими іграми, коли увага міжнародного співтовариства відвернута чимось іншим або усі перебувають у відпустках", - йдеться в статті.

З огляду на те, що  Європа не може приділяти достатньо уваги Україні через власні проблеми, для Путіна склались сприятливі умови, за рахунок яких він може сміливо йти "вперед".

Своєю чергою, Америка теж заклопотана майбутніми президентськими виборами. До того ж, Дональд Трамп, який балотується на пост президента Америки, у разі своєї перемоги може визнати анексію Криму.

Гардінг зазначає, що на території Криму не було кровопролиття навіть під час окупації. Небезпеку можна було очікувати на сході країни, де постійно відбуваються військові дії і гинуть люди, однак ніяк не на півострові. Тож такі дії викликають занепокоєння.

Він також додав, що на агресію Путіна могло вплинути рішення ВАДА щодо допінгу.

"Путін дуже піклується за спорт в Росії. Він сприймає рішення щодо допінгу, як змову Заходу. Тож зараз він може показати, хто господар", - додав Гардінг.

Таким чином, журналіст припускає, що Путін або скористається черговою кризою, щоб переконати країни ЄС скасувати санкції, або він дійсно готує щось масштабне.

Нагадаємо, 7 серпня, російські прикордонники перекрили рух на усіх пунктах пропуску на адмінмежі між окупованим Кримом та материковою Україною. У російських ЗМІ почала з'являтися інформація про нібито перестрілку на адміністративному кордоні. Лише вранці 10 серпня усі три пункти пропуску знову почали працювати у штатному режимі. За ці три дні поблизу адмінкордонуспостерігалася висока активність ЗС РФ.

10 серпня Федеральна служба безпеки РФ заявила про запобігання в окупованому Криму терористичних актів, які нібито були підготовлені Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

За інформацією ФСБ, в ніч з 6-го на 7-ме серпня 2016 року в районі міста Армянськ була виявлена група "диверсантів", під час затримання якої загинув співробітник ФСБ, а в ніч на 8 серпня 2016 року ще дві групи "диверсантів" нібито здійснили спроби прорватися до Криму, що "прикривалися масованим обстрілом з боку суміжної держави і бронетехнікою збройних сил України". ФСБ запевняє, що під час бою загинув російський військовий.

У Росії заявили, що на місці першої сутички були начебто виявлені 20 саморобних вибухових пристроїв, боєприпаси, міни, гранати і спецзброя. Також ФСБ заявила про ліквідацію "агентурної мережі" української розвідки у Криму із числа громадян України і Росії. Одним із організаторів терактів назвали мешканця Запорізької області Євгена Панова, який служив у 37-му окремому мотопіхотному батальйоні ЗСУ під позивним "Юджин", демобілізувався у серпні минулого року. Брат затриманого українця стверджує, що його викрали на території материкової України і вивезли на окуповану територію.

Російський президент Володимир Путін заявив, що замість пошуків шляхів врегулювання конфлікту Україна "перейшла до практики терору". Також він пообіцяв, що смерті двох російських силовиків "просто так не минуться".

Повʼязані теми:

Наступна публікація