Ще одна країна прагне побудувати газопровід в обхід України

Ще одна країна прагне побудувати газопровід в обхід України

Фото: Нафтогаз України

На думку президента держави, така ініціатива нічим не відрізняється від реалізації "Північного потоку-2".

Президент Болгарії Румен Радев виступає за будівництво прямого газопроводу з Росії через Чорне море.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Комерсант".

Наразі передбачається, що після 2019 року російський газ до Болгарії буде постачатись через "Турецький потік", який прокладається по дну Чорного моря. Таким чином, Болгарія отримуватиме газ транзитом через Туреччину.

Радев заявив, що Болгарія потребує прямих поставок російського газу через Чорне море. "Назвемо це "Болгарським потоком"", - сказав він. На думку президента, такий підхід диктується здоровим глуздом і вимогами енергетичної безпеки та ефективності не тільки стосовно Болгарії, а й ЄС загалом. "Такі прагнення нічим не відрізняються від намірів Німеччини реалізувати "Північний потік-2"", - заявив Радев.

Раніше президент Радев прибув з дводенним візитом до Росії, де зустрінеться з прем'єром Дмитром Медведєвим, а згодом з Володимиром Путіним. Це буде перша двостороння зустріч президентів РФ і Болгарії за 10 років.

Нагадаємо, 3 травня у місті Лубмін на півночі Німеччини почалися будівельні роботи з прокладання нитки газогону "Північний потік-2", який викликає чимало нарікань в Європі. Очікується, що до кінця 2019 року прокладуть 1200 кілометрів "труби", якою щорічно можна буде транспортувати близько 55 мільярдів кубометрів газу з Росії до Німеччини.

США попереджають про можливі санкції проти газогону "Північний потік-2"

США попереджають про можливі санкції проти газогону "Північний потік-2"

Україна виступає проти будівництва газопроводу та висловлює занепокоєння через можливу втрату в майбутньому статусу транзитної держави російського газу до Європи. Також противниками "Північного потоку-2" є США, Польща та країни Балтії. Критики газопроводу є і в Німеччині, однак федеральний уряд здебільшого підтримує реалізацію проекту, зазначаючи, що він є приватною ініціативою. При цьому в Берліні наголошують на важливості того, щоб Україна й надалі здійснювала транзит російського газу до Європи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація