Сенцова номінують на премію Сахарова – ЗМІ

Сенцова номінують на премію Сахарова – ЗМІ

Фото: Reuters

Лауреата цьогорічної премії оголосять наприкінці жовтня.

Українського режисера Олега Сенцова, який відбуває незаконне покарання в російській в’язниці, номінують на премію ЄС імені Андрія Сахарова.

Про це у своєму Twitter написав кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Дуже ймовірно, що Олег Сенцов стане одним із номінантів цього року на премію Сахарова. Він користується підтримкою серед деяких депутатів "Європейської народної партії", "Європейських консерваторів та реформістів" та "Альянсу демократів та лібералів за Європу" (фракції в Європейському парламенті – ред.). Підтвердження буде наступного тижня, а рішення щодо остаточного лауреата наприкінці жовтня", - заявив він.

Премія за свободу думки імені радянського дисидента та правозахисника Андрія Сахарова була започаткована Європейськими парламентом у 1988 році. Вона вручається особами, які внесли "винятковий внесок у боротьбу за права людини". Для номінації кандидат повинен отримати підтримку 40 депутатів Європарламенту. Минулого року премію Сахарова отримала опозиція Венесуели та її ув’язнені представники за мирну боротьбу проти авторитарного лідера країни Ніколаса Мадуро.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до вчинення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ.

Сенцов відмовляється просити Путіна про помилування. За даними його адвоката, у нього дуже низький пульс, анемія та проблеми із серцем, але від голодування відмовлятися він не збирається.

У Росії хочуть, аби Сенцов особисто просив про помилування

У Росії хочуть, аби Сенцов особисто просив про помилування

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація