США й афганські таліби домовилися про перемир'я - ЗМІ

США й афганські таліби домовилися про перемир'я - ЗМІ

Фото: Associated Press

Переговори про припинення війни можуть розпочатися за місяць.

Найближчим часом В Афганістані має настати перемир'я. Домовленість про це досягнули США та афганський рух "Талібан".

Про це повідомляє в п'ятницю, 14 лютого, Associated Press з посиланням на неназваного американського чиновника.

"Зниження рівня насильства" має настати в усій країні на сім днів. Угода про перемир'я стосується всіх сторін, зокрема й урядових сил Афганістану. Таліби погодилися припинити ракетні атаки та підриви смертників. За дотриманням умов спостерігатимуть США.

Після настання перемир'я мають розпочатися переговори про припинення війни в Афганістані. Якщо ці переговори будуть успішними, то США можуть розпочати виведення своїх військ з Афганістану, зазначив чиновник.

Водночас джерело в "Талібані" розповіло, що угоду про початок переговорів між сторонами можуть підписати 29 лютого, а самі переговори можуть розпочатися 10 березня. Місце переговорів ще невідоме, їх запропонували організувати Німеччина та Норвегія.

У п'ятницю держсекретар США Майк Помпео і глава Пентагону Марк Еспер провели зустріч з президентом Афганістану Ашрафом Гані на полях Мюнхенської конференції з безпеки, повідомляє "Інтерфакс".

Раніше низка американських ЗМІ повідомляли, що США можуть оголосити про угоду щодо скорочення насильства з "Талібаном". Не виключено, що про неї оголосять на прийдешніх вихідних.

Прямі переговори між США і "Талібаном" почалися 2018 року. Поки переговорний процес відбувався фактично безрезультатно, а торік у вересні президент США Дональд Трамп навіть заявляв, що переговори з угрупованням "мертві".

У січні заколотники заявили, що вони розраховують на швидке підписання мирного договору з США, і повідомили, що проєкт угоди вже готовий. У США вимагають, щоб таліби на ділі продемонстрували, що вони готові знизити інтенсивність бойових дій в Афганістані.

За весь час свого президентства Трамп вперше прилетів до Афганістану

За весь час свого президентства Трамп вперше прилетів до Афганістану

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація