Трамп пояснив світовим лідерам рішення відмовитися від Паризької угоди

Трамп пояснив світовим лідерам рішення відмовитися від Паризької угоди

Фото: Reuters

За його словами, Сполучені Штати при його адміністрації стануть найчистішою країною на Землі.

Президент США Дональд Трамп провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Еммануелем Макроном, прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо і прем'єр-міністром Великобританії Терезою Мей, особисто пояснивши своє рішення вивести країну з Паризького угоди по клімату.

Про це повідомляється на сайті Білого дому.

Трамп подякував всім чотирьом лідерам за "відверті, предметні дискусії" з цього питання протягом перших місяців його перебування на посаді. За його словами, Сполучені Штати при його адміністрації стануть найчистішою країною на Землі.

"Всі лідери погодилися продовжити діалог і активізувати в майбутньому співпрацю з екологічних та інших питань", — наголошується в прес-релізі.

Раніше Трамп на церемонії біля Білого дому заявив про вихід США з угоди по клімату. Адміністрація Євросоюзу, а також ряд провідних країн ЄС висловили своє розчарування в зв'язку з рішенням Трампа.

Документ підписали в кінці 2015 року, в дію він вступив до кінця 2016-го. У ньому констатується поганий вплив людства на клімат і проголошується намір скорочувати шкідливі викиди. Не підписали угоди тільки три країни світу: Ватикан (бо не має шкідливих виробництв, а отже, не впливає на клімат), Нікарагуа (яка протестує проти відсутності механізму покарання за недотримання угоди) і Сирія (бо війна ставить легітимність режиму Асада під велике питання ).

Паризька угода прийшла на зміну Кіотському протоколу. Їхня головна різниця полягає в тому, що відтепер зобов'язання дбати про довкілля беруть на себе всі країни однаково - незалежно від економічного розвитку. Однак Трамп ще під час передвиборної кампанії називав глобальне потепління фейком. А значить, не бачить сенсу скорочувати шкідливі виробництва.

Нагадаємо, що раніше переможець президентських виборів у Франції Еммануель Макрон заявив президенту США Дональду Трампу, що буде захищати кліматичну угоду, підписану в Парижі в 2015 році.

Про це повідомила прес-секретар Макрона.

"Зміна клімату є дуже важливим і чутливим питанням для французів. Він сказав Трампу, що буде захищати те, що було зроблено в Парижі", - сказала Лоуренс Хаїм.

Трамп може відмовитись від міжнародної угоди, яка призначена для зупинення глобального потепління

Трамп може відмовитись від міжнародної угоди, яка призначена для зупинення глобального потепління

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація