У ПАРЄ зовнішня слідча група викрила масштабні корупційні схеми: хто і на що спокусився - ЗМІ

У ПАРЄ зовнішня слідча група викрила масштабні корупційні схеми: хто і на що спокусився - ЗМІ

ПАРЄ / Фото: Слово і діло

Зовнішня слідча група назвала 17 чиновників, які не змогли відмовитись від хабарів.

Зовнішня слідча група здійснила масштабне викриття системних підкупів та корупції у кулуарах ПАРЄ. Протягом 9 місяців слідчі здійснювали розслідування і нарешті оприлюднили його результати у звіті. Про це повідомляє "Європейська правда", якій вдалось ознайомитись із документом.

Так, у звіті, який створювався у жорстких рамках секретності, справді підтверджується інформація про системні підкупи низки депутатів у асамблеї щодо голосувань за окремі питання в інтересах конкретних держав. Найбільшої популярності набули щедрі азербайджанські подарунки: від ікри за кілька тисяч доларів і дівчат на ніч до банальніших – грошей.

Передісторія розслідування

2012 року активісти організації ESI повідомили про підкупи з боку азербайджанської влади. Тоді у ці закиди ніхто не повірив, інформацію вважали нісенітницею, а антикорупціонерів, які її розсповсюджували, – божевільними. Однак, 2015 року в Італії затримали колишнього депутата Луку Волонте, який очолював найбільшу політичну групу ПАРЄ, за отримання ним хабаря на картку у кілька мільйонів євро.

Скандал почав набирати обертів, а тому Рада Європи та ПАРЄ вирішили створити зовнішню слідчу групу, яка складалась із колишніх найавторитетніших європейських суддів: Ніколаса Братца, Жана-Луї Брурьє, Елізабет Фури.

Розслідування було сконцентровано виключно на Баку, оскільки саме Азербайджан здійснював відкритий системний підкуп.

"Коли ПАРЄ обговорювала Азербайджан, на голосування завжди приходило набагато більше депутатів, включно з тими, хто рідко навідувався до асамблеї. Ці люди голосували на користь Азербайджану", – йдеться у звіті, пише "Європейська правда" .

Зазначається, що до 26 квітня асамблея також повинна визначитися щодо своїх дій стосовно Росії, яка відстоює свої інтереси у ПАРЄ руками конкретних осіб.

Чорна ікра, секс-працівниці, килими та гроші

Підкупи не були примарними – окремі чиновники асамблеї самі прийшли і дали свідчення слідчій групі.

Наприклад, одним із найпоширеніших подарунків була чорна ікра, вартість якої сягає декількох тисяч доларів. Так, генсек ПАРЄ Войцех Савицький визнав, що отримував коробки ікри з Азербайджану. Повідомляється, що у асамблеї влаштовували навіть ікорні сніданки. Серед найпоширеніших подарунків були: тижневі номери у 5-зіркових готелях, квитки бізнес-класом, квитки на концерти тощо. Зокрема, швейцарський депутат Доріс Фіала розповіла, що отримала золотий ланцюжок з перлами та алмазами, однак одразу його повернула.

"Деякі інші свідки також згадували про пропозиції секс-послуг. Дік Марті (Швейцарія) розповів, як під час офіційного візиту до Баку близько першої ночі хтось постукав у двері його готельного номера. Він подивився у вічко й побачив там двох ледь одягнутих молодих дівчат із шампанським. Він не відкрив двері", – цитує "Європейська правда" звіт.

Ще одній представниці асамблеї, коли вона відвідала столицю Азербайджану 2014 року, принесли до готельного номеру вишуканий килим, який вона залишила, бо він був надто громіздким. Своєю чергою, мальтійський депутат Дебоно Грек не відмовився від подарунка і навіть не задекларував його.

ПАРЄ визнала, що Росія фактично управляє непідконтрольними територіями Донбасу

ПАРЄ визнала, що Росія фактично управляє непідконтрольними територіями Донбасу

Деякі представники асамблеї розповіли про коньяк від вірменської сторони, вино від Молдови і Грузії, живописні картини від Росії.

У звіті підтверджено інформацію, що у ПАРЄ панує "купюрна" корупція. "Також існувала система "подяки конвертами" депутатам Асамблеї під час виборів високопосадовців Ради Європи депутатами ПАРЄ. Ці гроші надходили з Азербайджану, їх передавали депутатам у номерах готелів та в офісах національних делегацій", – йдеться у звіті, пише "Європейська правда".

Хто спокусився і на що?

Зовнішня слідча група висунула докази корупційних схем стосовно 17 чинних та колишніх чиновників, які порушили щонайменше етичні стандарти: Яакко Лааксо (Фінляндія), який розподіляв купюри по 500 євро, Штеф Горіс (Бельгія), який роздавав їх у ЄНП, Каріна Волдсет (Норвегія) та Ліндблада Горана (Швеція), румунський депутат Чезар Преда, глава групи ЄНП, скандальний екс-президент Педро Аграмунт, очільник Моніторингового комітету, австрієць Штефан Шеннах, який критикував владу Баку, чинний віце-президент ПАРЄ та голова азербайджанської делегації Самед Сеїдов. До чорного списку увійшли: азербайджанці Ельхам Сулейманов та Муслім Мамедов, бельгієць Ален Дестек, британець Роберт Волтер, італієць Лука Волонте, поляк Тадеуш Івінський, іспанці Августин Конде і Жорді Шукла та німець Едуард Лінднер.

Серед них фігурує екс-депутат Едуард Лінднер. Саме проти нього є конкретні докази проведення декількох траншів грошей.

 "Отримані від італійської поліції банківські виписки Волонте свідчать, що Лінднер отримав 799 500 євро від компаній, пов'язаних з Азербайджаном", – зазначено у звіті. Але зазначається, що в окремих джерелах є ще вищi суми.

Однак, найчастіше зустрічається прізвище скандального іспанського чиновника екс-президента ПАРЄ Педро Аграмунта, який відомий своєю проросійською позицією. Він також їздив до Асада у складі російської делегації, очолював місію спостерігачів на виборах у Баку і заявляв про їхнє проведення майже без порушень, коли місії ОБСЄ запевняли про повну  недемократичність.

Зокрема, віце-президент асамблеї українець Володимир Ар`єв надав такі свідчення: "2013 року до нього приїхав Ельчин Мамедов, президент SOCAR Україна і просив підтримати Аграмунта, а не альтернативного кандидата від Фінляндії. Мамедов пообіцяв надати Ар’єву будь-яку допомогу, якщо він проголосує за пана Аграмунта... Було зрозумiло, що йдеться про хабар".

Від 2009 до 2015 р. іспанець Аграмунт був доповідачем у питаннях Азербайджану. Представники РЄ зазначають, що він абсолютно не орієнтувався у подіях, пов’язаних з Баку, однак у документації надавав дуже точні дані витонченою англійською. "Коментарі, які Аграмунт надавав до звітів, були написані такою гарною англійською мовою, що було очевидно: їх писав не він", – сказав один зі свідків. Тоді депутата помічали із немалими сумами готівки, хоча усі користуються картками.

Також було викрито бельгійця Алена Дестекса, екс-доповідача Моніторингового комітета щодо Азербайджану, доповіді якого суперечили будь-яким етичним нормам і зовсім не містили критики влади. Зазначається, що депутат просив усіх представників РЄ покинути залу, коли проходила зустріч із президентом Алієвим.

Дестекса також підвела мова. Звіти були написані недосконалою французькою, хоча вона є його рідною мовою. Повідомляється, що депутат просив секретаріат здати йому всі нотатники, в яких вони записували від руки деталі візиту. На підставі цих нотаток він підготував опис візиту (що саме собою є дуже незвичним), який не містив значної критики.

"Ця доповідь була складена поганою французькою, з помилками, яких носій мови точно не зробив би. Отже, документ, схоже на те, не був підготовлений Дестексом (для якого французька є рідною)", – йдеться у висновках слідчої групи.

Таким чином, в ухваленому звіті підтверджується, що "корупційні схеми", з якими намагаються боротись переважно пострадянські держави, продовжують існувати навіть у кулуарах ПАРЄ. Докази хабарів у документі наведено проти 17 депутатів. Зазначимо, що розслідування відбувалось лише стосовно однієї держави. До 26 квітня асамблея має вирішити: як боротись із такими "традиціями", чи будуть покарані порушники і чи розслідуватимуться справи стосовно інших країн, зокрема Росії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація