У Єврокомісії розповіли про нове джерело газу для ЄС

У Єврокомісії розповіли про нове джерело газу для ЄС

Шевчович розповів про нове джерело газу для ЄС / Фото: mon.gov.ua

Вже до 2020 року в Європу надійде газ із Каспійського регіону.

Європа до 2020 року отримуватиме газ із нового джерела.

Про це в інтерв'ю російському виданню "КоммерсантЪ" повідомив заступник голови Єврокомісії з енергосоюзу Марош Шефчович.

За його словами, проект Південного газового коридору розвивається відповідно до плану, так що до 2020 року в Європу прийде газ із нового джерела - Каспійського регіону.

"Наразі йдеться про Азербайджан, але подивимося, як розвиватимуться події в довколишніх країнах, в Іраку, а також в Ірані з урахуванням останнього дипломатичного прориву. І ми також бачимо зростаючий інтерес до розвитку відносин у цій сфері з боку Туркменії", - зазначив він.

Шефчовіч нагадав, що з 2011 року у Єврокомісії є мандат вести переговори в рамках меморандуму про взаєморозуміння з Туркменією та Азербайджаном із прокладання Транскаспійського газопроводу.

 "І зараз ми запропонували Азербайджану і Туркменії оновити цей меморандум, чекаємо відповіді і подивимося, як підуть переговори. Ми знаємо, що в регіоні дуже великі ресурси вуглеводнів, а також розраховуємо на ресурси Східного Середземномор'я, нові відкриття в Алжирі і дивимося на ринок зрідженого природного газу (ЗПГ). Так що ми розглядаємо кілька можливостей, щоб бути впевненими в тому, що у нас буде більше опцій і ми зможемо вести переговори на глобальному ринку, щоб домогтися найкращого результату для Європи", - заявив заступник голови Єврокомісії з енергосоюзу.

Крім того, він додав, що у країн ЄС були проблеми з поставками газу з Росії. Зокрема, йдеться про 2006 рік, "жахливу кризу" в 2009 році, а також минулорічні дуже складні переговори стосовно поставок в Україну та Європу.

"Думаю, що як підсумок усіх цих років та наявності цих проблем, Європа тепер просто хоче мати більше опцій і більш диверсифіковані поставки. Ми в ситуації, коли газовий ринок стає більш вільним, більш відкритим, більш глобальним, що, як ми сподіваємося, також матиме позитивний вплив на ліквідність поставок і цінову політику", - констатував Шефчович.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія пред'явить "Газпрому" офіційне звинувачення в порушенні конкуренції.

Повʼязані теми:

Наступна публікація