В Україну просяться одиниці сирійських біженців - посол

В Україну просяться одиниці сирійських біженців - посол

У Йорданії намагаються не відмовляти сирійцям / Фото: Reuters

Переважно вони прагнуть дістатися до Німеччини.

Лише цьогоріч Середземне море переплили майже мільйон нелегалів. Люди тікають від війни в Афганістані, Іраку, але найбільше - Сирії, йдеться в сюжеті ТСН 19.30.

Вдова Медіна Махмед Асуд, яка виховує чотирьох дітей, розповіла, що її чоловіка вбила сліпа куля поблизу Дамаска, а батько опинився у в'язниці у бойовиків Ісламської держави. Жінка дивом вирвалася з Сирії і тепер живе в гуртожитку для переселенців у Йорданії.

Її земляк Мухамед Саїд терпів до останього, але коли він втратив півродини, а сам почав голодувати - покинув домівку і пішки пішов в Йорданію.

"Втекли, щоб залишитися живими. 2 брата у мене загинули і племінник пропав безвісти. Племіннику 2,5 роки, ми не можемо його знайти", - розповів він.

Йорданці прийняли переселенців з Сирії, хоча, тут, біля кордону їм і самим непросто жити. Час від часу снаряди б'ють і по їхньому містечку Рамза.

Місцеві мешканці намагаються не відмовляти сирійцям, благодійні фонди годують та безкоштовно лікують дітей, у школах вперше відкрили вечірню зміну.  Їхні батьки намагаються відшукати роботу у перенаселеному містечку. Деякі батьки змогли вивезти лише дітей, самі змушені були залишитися  в охопленій війною країні.

Це країна біженців, каже повноважний посол України в Йорданії Сергій Пасько. Ледь не кожен другий її мешканець приїхав то з Палестини, то з Іраку, а тепер з Сирії.

"Надзвичайно складна ситуація, тому що офіційно зареєстрованих біженців 600 тисяч, а неофіційно їх за різними оцінками – півтора мільйона чоловік. Вони створюють надзвичайний тиск на інфрастуктуру та економику Йорданії", - наголосив він.

Біженці масово готові їхати в Європу, але в Україну просяться одиниці, каже посол. Переважно вони прагнуть дістатися до Німеччини, сирійці не хочуть залишатися навіть у Чехії.  Виїхати на захід з Йорданії дуже важко - кордони перекриті.

Що примушує сирійців залишати свої домівки і вирушати у небезпечні мандри

Що примушує сирійців залишати свої домівки і вирушати у небезпечні мандри

Повʼязані теми:

Наступна публікація